AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda kendisini destekleyeceklerini söyledi. Eronat, üç dönem kuralına ilişkin kararı ise partinin yetkili organlarının vereceğini belirtti.
Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de "Gönlünüzden geçen AK Parti adayı var mı?" sorusuna, "Gönlümüzden geçen Sayın Başbakanımız" yanıtını verdi.

'Vatandaş seviyorsa 3 dönemle sınırlandırılamaz'

Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de; "Ben Sayın Başbakanımız, eğer cumhurbaşkanlığına çıkmak isterse, kişisel görüşüm olarak söylüyorum, biz seve seve destekleriz ama onun dışında partimizin vereceği her türlü karara da grup olarak hep beraber saygı göstereceğiz" dedi.

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı ise Erdoğan'ın şansının yüksek olduğunu söyledi.

"Gönülden geçmekten öte, siyaset maddi şartlar üzerine yürür, öyle bakıldığında Sayın Başbakan, cumhurbaşkanı adayı olduğunda doğrudan seçilir. Bu sadece benim, bunun, onun değil Türkiye'de büyük çoğunluğun gönlünden geçen adayın kim olduğuna işaret eden maddi durumdur."

Üç dönem için AYM kararı tartışılacak

Toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan partide 3 dönem kuralıyla ilgili de milletvekillerinin görüşünü alacak. AK Parti'de 3 dönem üstüste görev yapamama kuralı, Başbakan dahil yaklaşık 70 kişiyi ilgilendiriyor.

Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün bu kuralı sağlıklı bulmadığını, vatandaşların sevdiği, istediği bir kişinin 3 dönemle sınırlandırılmasının mantıklı olmadığını söyledi.

Amasya Milletvekili Naci Bostancı ise "Şu an için bu kuralın kalması uygun" dedi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) seçme seçilme haklarına ilişkin bir kararına atıfta bulundu. Bostancı, bunun da değerlendirileceğini söyledi.

Bostancı'nın sözünü ettiği karar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yönetim kurulu üyelerinin üçüncü kez seçilme hakkına kısıtlama getiren kuralın iptal istemi üzerine verilmişti. AYM, "seçme ve seçilme hakkına aykırı olduğu" gerekçesiyle ilgili düzenlemenin iptaline karar vermişti.

Yasak Bölge

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın milletvekilleri ile bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda bir ilke imza atıldı. Bakan ve milletvekillerinin toplantıya telefonlarıyla katılmalarına izin verilmedi. Kimseye ayrıcalığın tanınmadığı zirvede İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, tüm diğer Bakanlar gibi telefonlarını teslim etti.

ÇELİK HANGİ KONULARIN GÖRÜŞÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Gerek Cumhurbaşkanlığı seçimi, gerekse 3 dönem kuralı ile ilgili hususlar, 18 Nisan 2014 tarihinde yapılacak Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı, ardından Büyük Kongre delegeleri ile yapılacak bir toplantı ve mayıs başında, daha sonra yeri belirlenecek olan 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda ele alınacak ve böylelikle nihai bir karara varılacaktır" açıklamasında bulundu.
 
Çelik, AK Parti Milletvekilleri İstişare Toplantısı devam derken yaptığı yazılı açıklamada, toplantıda, 30 Mart seçimlerinin geniş bir değerlendirmesinin yapıldığını, milletvekillerinin seçim sonuçları ile ilgili görüş ve kanaatlerini söz alarak paylaştıklarını kaydetti.
 
Toplantıda, 10 Ağustos'ta ilk tur oylaması yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak gurubun eğilimi, dağıtılan anket formları ile sorulduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
 
"Toplantıda ele alınan bir diğer husus, tüzüğümüzde yer alan 3 dönem kuralı olmuştur. Bu konu ile ilgili bir değişiklik yapılıp yapılmaması gerektiği yine dağıtılan anket formlarıyla milletvekillerimize sorulmuştur. Her iki konu ile ilgili olarak doldurulan anket formları Genel Merkezimiz tarafından değerlendirilecektir.
 
Gerek Cumhurbaşkanlığı seçimi, gerekse 3 dönem kuralı ile ilgili hususlar, 18 Nisan 2014 tarihinde yapılacak Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı, ardından Büyük Kongre delegeleri ile yapılacak bir toplantı ve mayıs başında, daha sonra yeri belirlenecek olan 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda ele alınacak ve böylelikle nihai bir karara varılacaktır.
 
2002'deki 3 Kasım seçimlerinden sonra, Sayın Başbakanımızın milletvekili olmamasından dolayı, kimin başbakan olması gerektiğinden, 2007'de Cumhurbaşkanı adayının kim olması gerektiğine kadar birçok önemli husus, hep geniş çaplı istişare ve değerlendirmeler sonucu ortak akılla karara bağlanmıştır."
 
"HALKIMIZ NEYİ İSTERSE O OLACAK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok önemli konuda istişare, nabız tutma ve eğilimlerin belirlenmesi hususunu, AK Parti camiası ile sınırlı tutmadığını belirten çelik, STK'ların, kanaat önderlerinin, nihayet sokaktaki vatandaşın ne istediğinin tespit edilmeye çalışıldığını vurguladı.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak aynı tavrın ve tutumun ortaya konacağından kimsenin şüphesi olmamasına vurgu yapan Çelik, "AK Parti, Türkiye'nin partisi olmayı başarmış tek siyasi harekettir. Türkiye'nin isteği ve arzusu bizim de istek ve arzumuzdur. Halkımız neyi isterse o olacak, halkın istemediği ise olmayacaktır" ifadelerini kullandı.