Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 26-29 Nisan tarihlerinde Türkiye´ye resmi ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul´da temaslarda bulunacak olan Joachim Gauck, 1940 yılında Rostock´ta doğdu. Liseyi bitirdikten sonra teoloji okuyan Gauck,1965-1990 yılları arasında Mecklenburg eyaleti protestan kilisesinde görev aldı ve uzun yıllar papazlık yaptı. Gençlik yıllarında Doğu Almanya diktatörlüğüne karşı muhalefetlik yapan Gauck, 1989 yılında 'Yeni Forum' adlı oluşumun kurucuları arasında yer aldı ve onun Rostock´taki sözcüsü oldu. Gauck, SED rejimine karşı oluşan muhalefet hareketine öncülük edenler arasında yer aldı. Hükümet karşıtı gösterilerin çıkmasına yol açan haftalık 'Barış Duaları'nı yönetti. Gauck, Mayıs 1990´da ilk defa özgürce seçilen meclise Birlik 90 çatısı altında toplanan yurttaş hareketinin milletvekili olarak girdi. Parlamentoda kurulan ve Devlet Güvenlik Bakanlığı´nın feshedilmesini denetleyen özel komisyonun başkanlığına getirildi. 3 Ekim 1990´da federal hükümetin önerisi üzerine, Cumhurbaşkanı Richard von Weizsäcker tarafından eski Devlet Güvenlik Bakanlığı´nin kişi odaklı istihbarat evraklarından sorumlu özel yetkilisi olarak atandı ve bu görevi 2000 yılına kadar sürdürdü.
Gauck, 2001-2004 yılları arasında Viyana´daki Avrupa Irkcılık ve Yabancı Düşmanlığı Ofisi´nin yönetim kurulunda yer aldı. 2003 yılında “Vereinigung Gegen Vergessen – Für Demokratie e.v.” adlı derneğin başına geçti.

2012’DE CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Gauck, 18 Mart 2012´de Almanya´nın 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Joachim Gauck çalışmalarından dolayı Theodor-Heuss-Madalyası, Scholl-Kardeşler-Ödülü, Avrupa İnsan Hakları Ödülü ve Ludwig-Börne-Ödülü gibi birçok onur ödülüne laik görüldü. Kendisi Rostock, Jena ve Augsburg Üniversiteleri´nin fahri doktora ünvanına sahiptir. Joachim Gauck, 4 çocuk, 12 torun ve dört torun çocuğu sahibi.