BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, MİT yasasıyla İmralı görüşmelerine hukuki zeminin kendi istedikleri bir zemin olmadığını belirterek, "Kontrolsüz, denetimsiz ve yetkisiz, tırnak içinde yetkisiz her türlü eylem yapabilen yeni büyük bir canavar yaratılmak isteniyor." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı İslam Ansiklopedisi'nde Kürtler ve Kürdistan'a ait birşeyden bahsedilmediğine dikkat çekti. Tan, "Böyle vahim ve rezaletin izahatı yok. Diyanet işleri Başkanı'nı açıklamaya davet ediyoruz." dedi. Tan, gelişmelere göre yeniden konuya ilişkin açıklama yapacağını kaydetti.

MİT yasasıyla ilgili bir soruya ise Tan, İmralı görüşmelerine yasal zemin hazırladığı konusunda yasal zeminin çerçevesinin net olmadığını kaydetti. "Bizim istediğimiz hukuki zemin bu değil." diyen Tan, bu kapsamda MİT'in elinin, kolunun nereye uzanacağının belli olmadığını ifade etti. Tan, şöyle devam etti: "Kontrolsüz, denetimsiz ve yetkisiz, tırnak içinde yetkisiz her türlü eylem yapabilen yeni büyük bir canavar yaratılmak isteniyor. İsrail devletinde bile istihbarat örgütünü, bu tür kurumların suikast yapmaları bile belli bir mekanizma içinde izne tabidir. Amekira'da bile yine bir mekanizma denetim ve iznine bağlıdır. Meclise, hükümete hesap vermem. Bizim istediğimiz kanuni düzenleme bu değil. Daha düzenli olması. Devlet adına bu kadar sınırsız yaptırım ve oluşumu kabul etmiyoruz."

BDP ve HDP birleşmesine yönelik çalışmaların sorulması üzerine de Tan, "BDP'nin HDP'ye katılımı diye bir fikir var. Saklanacak bir durum değil. Bizim tartıştığımız benim görüşüm; mesele HDP, BDP veya başka bir partide toplanmak değil. Nasıl bir parti olması gerekeceği veya nasıl bir parti olacağıdır. Zarfa değil, dışına takılmayın, zarfın içine bakın. Bu nasıl bir parti olacak." şeklinde konuştu.

"Kürtler içinde bir ittifak sağlayamazsanız bir Türkiye partisi olamazsınız." diyen Tan, Öcalan'sız bir siyaset konusunda "Böyle birşey mümkün de değil, doğru da değil. Ortak doğruyu bulup barışı çıkarmak. siyaset bu. PKK ve liderini dışta tutamazsınız, yok sayamazsınız." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığını da eleştiren Tan, "Diyanet İşleri Başkanı, Siyaset İşleri Başkanı oldu. Bunu yapmasın. 44 cildin içinde niye Kürt yok." diye konuştu.