Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, son günlerde Suriyeli mültecilerin yaşadığı bölgelerde çıkan olayları değerlendirdi. Ayrımcılıktan kaynaklanan şiddet olaylarının yaşandığına değinen Atalay, "Göç alan bölgelerde yaşanan adli olaylar ayrımcı bir bakış açısı ile bazen büyütülebilmekte ve zaman zaman şiddet olayları da yaşanmaktadır. Milletimiz, iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Basın ve kamuoyuna yansıyan olaylar şuanda mevzi olaylardır. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz de hem sabırlı ve çok uyumludur. Bu gelişen olayları büyük kitlelere mal etmek yanlıştır.” dedi.

Beşir Atalay’ın başkanlığında Türkiye’de bulunan Suriyeli misafirlerle ilgili çalışmalar konulu geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Kuru, İçişleri Bakanı Yardımcısı Osman Güneş’in yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Abdullah Atay, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi ve Suriyeli misafirlerin yoğun olarak bulunduğu illerin valileri ve belediye başkanları katıldı.

    Toplantı öncesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar bir süre sohbet ettiği görüldü. Toplantıda, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalar ve Türkiye'de bulunan Suriyeli misafirlerle ilgili konular tüm yönleriyle ve AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay tarafından katılımcılara aktarıldı.

    Türkiye’deki Suriyelilerin durumu hakkında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye’de 2011 baharında başlayan iç savaş yaklaşık 10.5 milyon Suriyeliyi yerinden ettiğini söyledi. BM verilerine göre 3,5 milyon kişinin ülke dışına çıktığını kaydeden Atalay, bu topluluğun yüzde 90’ı Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e yerleştiğine değindi. Atalay, "İç savaşın başlangıcından beri hükümetimiz tarafından açık kapı politikası uygulanmaktadır. İç savaşın yayılarak devam etmesi kitlesel bir nüfus hareketi meydana getirmiştir. Ülkemizin bu yaklaşımı sayesinde yüzbinlerce insan ölümün pençesinden kurtulmuştur. 220 bin kişi kampımızda barınmaktadır. 22 kampımız vardır. Bunlardan bir kısmı çadır, bir kısmı konteyner kenttir. Nüfusu 35 bini bulan kamplarımız var. Şuanda bizim tespitlerimize göre 1 milyon 140 bin civarında kişi ise kamp dışında hayatlarını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

    Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu güneydoğu illeri ve bazı metropollerde bazı değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Atalay, göç alan bölgelerde yaşanan adli olaylar ayrımcı bir bakış açısı ile bazen büyütülebilmekte ve zaman zaman şiddet olayları da yaşandığını söyledi. Atalay, "Milletimiz, iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Basın ve kamuoyuna yansıyan olaylar şuanda mevzi olaylardır. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz de hem sabırlı ve çok uyumludur. Bu gelişen olayları büyük kitlelere mal etmek yanlıştır. Halen bütün illerde, ilçelerde bizim vatandaşlarımız, yerel yönetimlerimiz, STK’larımız elinden gelen yardımı yapmaya çalışmaktadır." diye konuştu.

    Suriyeliler hakkında düzenlenen toplantıya süre sınırı koyulmadı. Her kurumun görüşünün alınacağı toplantının gece geç saatlere kadar süreceği bildirildi.