Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yönetmelikte yapılan değişiklikle ortaöğretimde başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kız öğrenciler ve velilerinden gelen talepler üzerine düzenlemenin yapıldığını belirten Bakan Avcı, "Ortaokul ve liselerde zaten belli okullarda bu uygulama vardı. Özellikle öğrenci ve velilerden gelen yoğun taleplerle bu uygulama isteyen öğrenciler için kapsamı genişletilmiş oldu. Ana okul ve ilkokul söz konusu değil. 5.'inci sınıftan itibaren öğrenciler uygulamadan yararlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıkladığı ve yönetmelikte yapılan değişiklikle ortaöğretimde başörtüsü yasağının kaldırıldığını duyurdu. Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının -e bendinde yer alan 'Başı açık' ibaresinin ve aynı bendin son cümlesinin yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanı Avcı, başkalarının özgürlüğünü kısıtlamayan her özgürlük genişlemesi iyi olacağını söyledi. Avcı, "Burada yapılan daha önceki uygulamanın genişletilmesidir. Ortaokul ve liselerde zaten belli okullarda bu uygulama vardı. Özellikle öğrenci ve velilerden gelen yoğun taleplerle bu uygulama isteyen öğrenciler için kapsamı genişletilmiş oldu. Anaokul ve ilkokul söz konusu değil." şeklinde konuştu.

"PROVAKASYONLAR OLACAKTIR"

Yönetmelikten daha çok lise öğrencilerinin yararlanacağını kaydeden Bakan Avcı, uygulamanın başlamasından itibaren provokasyon görüntülerin ortaya çıkabileceğini kaydetti. Avcı şöyle dedi: "Böyle provokasyonlar olur mu? Bugünlerde bekliyorum. Birileri bu fotoğrafları çekmek için bu mizansenleri kurgularlar. Geçmişte bunu yaşadık. İşin doğan akışı çerçevesinde bugünlerde bekliyorum. Anaokulların içine çarşaflı öğrenci sokup fotoğraf çektirenler olur. Bunu biliyorum. Öyle provokasyonların yapılabileceği muhtemel."

"OKUL YAKMAK TERÖR EYLEMİDİR"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bölücü terör örgütü yandaşlarının okul yakması olayını da değerlendiren Avcı, bunların bir terör eylemi olduğuna dikkat çekti. Avcı, "Başvuruların yapılması için okul yakmak gerekmez. Okul yakmak terördür ve bununla ilgili bir sonuç almak mümkün değildir. Bunun da apaçık bir provokasyon olduğunu bölgede yaşayan vatandaşlarımız çok iyi biliyor. Bu halk düşmanlığıdır. Okul yakmak doğrudan doğruya o bölgedeki halka düşmanlık etmektir. Bununla sonuç almak mümkün değildir. Bu işin yolu yordamı yasalarla belirlenmiştir. Bu yasal prosedürler içerisinde müracaat eden herkesin müracaatını Milli Eğitim Bakanlığı olarak değerlendiririz." dedi.

"YENİ OKUL İZNİ İÇİN BAŞVURU SÜRESİ SONA ERDİ"

Kürtçe okul taleplerinin yasalara göre 1 Eylül’ü geçtiği için mümkün olamayacağını belirten Avcı, "Müracaat ettik Milli Eğitim Bakanlığı bahane üretiyor denilecek. Yasal bir zorunluluğu hatırlatıyorum. Özel okul açmak için Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılacak müracaatların en geç o yılın 1 Eylül’üne kadar yapılması gerektiği yasalarda var. O yüzden pek çok okul müracaatını bu sene kabul edemedik. İstanbul’da, Urfa’da ve başka illerimizde özel okul açmak için müracaat eden girişimciler vardı. Bunlar yasada yazan tarihi geçirdikleri için bu yıl için izin veremedik. Bunlardan bir tanesi İstanbul Başakşehir'deki Tayyip Erdoğan Spor Lisesi’dir. Sadece başvuru süresini geçirdiği için ona da izin vermedik." açıklamalarında bulundu.