Mevsimlik tarım işçilerinin taleplerini dinlemek ve sorunlarını gidermek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Ankara’nın Polatlı ilçesindeki mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadırları gezen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Çalışan çocuk meselesi hem dünyanın hem de ülkemizin gündemi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın da en önemli mücadele alanlarından bir tanesi. Biz buna imkan vermeyeceğiz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı çadırları ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Sarıoba, Şabanözü ve Karacaahmet mahallelerini ziyaret eden Bakanlar, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını dinledi. Bakanlara, Ankara Valisi Ercan Topaca, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri, Polatlı Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer ve Polatlı Belediye Başkan Vekili Eşref Yücel eşlik etti.

Mevsimlik işçiler Bakan Fakıbaba ve Sarıeroğlu’ndan yol, su, eğitim, elektrik ve çadır talebinde bulundu.

Sarıeroğlu ve Fakıbaba, mevsimlik işçilerin talebi üzerine yaşam standartlarının daha üst seviyeye çıkartılması için içinde mutfak, tuvalet ve banyo olan çadırların yapılacağının sözünü verdi. Ziyaretlerin ardından Fakıbaba ve Sarıeroğlu basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, “Şu anda Ankara’mızda halihazırda 9 bin 266 mevsimlik tarım işçisi bulunuyor. Bunun 3 bin 677’si Polatlı ilçemizde farklı mahallelerimizde halihazırda çalışmalarına devam ediyor. Bizler mevsimlik tarım işçilerimizi yerinde ziyaret ederek hem çalışma hem de yaşam şartları ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulunduk. Biliyorsunuz, Nisan ayında çok önemli Başbakanlık Genelgesi çıktı. Şanlıurfa milletvekili Mahmut Kaçar tarafından kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı, onlar tarafından revize edilen bir Başbakanlık Genelgesi’dir. Bizler de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak mevsimlik işçiler ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Bakanlığımız tarafından 96 milyon TL ödenek ayrılmış ve bizler ülkemizin hemen birçok yerinde projelerimizi gerçekleştirmeye başladık. Biz bu genelgenin kağıt üstünde kalmaması için tam olarak sahada uygulanabilir hale gelmesi için Tarım Bakanımız ile birlikte aslında bir başlangıç yaptık. Çalışan çocuk meselesi hem dünyanın hem de ülkemizin gündemi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın da en önemli mücadele alanlarından bir tanesi. Biz buna imkan vermeyeceğiz. Bu bağlamda çocuklarımızın eğitimden uzaklaşmaması adına bazı önlemleri tekrardan gözden geçirdik. Diğer taraftan da su, elektrik, alt yapı çalışmalarıyla ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk ve bir görev dağılımı yaptık. İlaçlama ile ilgili talepleri de bir takvime bağladık. Yerleşim yerlerinin çadır mı yoksa konteyner mı olacağını mevsimlik tarım işçilerimizle istişare ederek onların görüşleri doğrultusunda belirlemek gibi usulleri ortaya koyduk ve önümüzdeki dönemde bugün konuştuğumuz bütün konularla ilgili bütün adımları hızlı bir şekilde atacağız. Duyarsız kalamayacağımız bir konudur” ifadelerini kullandı.

Bakan Fakıbaba ise, “Çok verimli bir toplantı oldu. Eğitimden, sağlıktan, barınmadan, sosyal haklarına kadar hepsiyle ilgili çalışmalar yapılmış ve Şanlıurfa milletvekili Mahmut Kaçar başkanlığında bir komisyon tarafından zaten dokümante edilmiş. Ancak biz bunun kağıt üzerinde kalmaması adına Sayın Başbakanımıza arz ettiğimizde Sayın Başbakanımız bize derhal bu arkadaşlarımızın hayat standartlarını yükseltme emrini aldık. İnsan bizim için çok önemli. Nerede olursa olsun o insanı bulup yaşam standartlarını yükseltmek bizim görevimizdir. Bu konuda başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.