Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 28 Şubat kafasının meslek liselerine kat sayıyla darbe vurduğunu belirterek, "28 Şubat sürecinde alınan bu karar, maalesef endüstri meslek liselerinin ve genelde de meslek okullarının kapısına kilit vurdu. 28 Şubat sürecinde imam hatiplerin önünü kapatmak için tuttular meslek liselerine üniversite sınavında çok katı bir katsayı getirerek meslek lisesine olan talebi bir anda kırdılar ve insanlar düz liselere doğru yönelmeye başladı." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 36'ncı birleşimi müşahede ile açıldı. Birleşimi, Başkanvekili Ahmet Aydın yönetti. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edilen 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' görüşülmeye başlandı. Temel kanun olarak görüşülen tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün Türkiye'de bir paradoks yaşandığını ifade etti. "Bir tarafta işsizlik problemimiz var, bir tarafta da işçisizlik problemimiz var, bir tarafta gençlerimiz iş bulamamaktan şikâyetçi olurken, diğer tarafta da sanayimiz, üretimimiz, hatta zaman zaman hizmet sektörümüz nitelikli eleman bulamamaktan yakınıyor." diyen Işık, şöyle devam etti: "Ama bu işin temelinde ne var derseniz, maalesef, o 28 Şubat kafasının meslek liselerine kat sayıyla vurduğu darbe var. Türkiye'de 28 Şubat sürecine kadar gerçekten endüstri meslek liseleri ve meslek okulları çok nitelikli öğrenci alıyordu. 28 Şubat sürecinde imam hatiplerin önünü kapatmak için tuttular meslek liselerine üniversite sınavında çok katı bir katsayı getirerek meslek lisesine olan talebi bir anda kırdılar ve insanlar düz liselere doğru yönelmeye başladı. O düz liselere yönelen öğrenciler de liseden sonra üniversite... Ama üniversiteyi bitirdikten sonra çok büyük bir kısmı maalesef işsizler ordusuna katıldı. Hâlbu ki endüstri meslek liselerinin çok büyük bir kısmı hatırlarsanız 28 Şubat sürecinden önce sınavla öğrenci alıyordu ve aldığı öğrenciler ister üniversiteye gidiyordu, katsayı adaletsizliği yoktu, isterse sanayiye, üretime veya diğer hizmet alanına kayabiliyordu. Fakat 28 Şubat sürecinde alınan bu karar maalesef endüstri meslek liselerinin ve genelde de meslek okullarının kapısına kilit vurdu. Burada biz 4+4+4'te endüstri meslek liselerinin ve meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırdık. Şimdi endüstri meslek liselerine ve genelde de meslek liselerine olan talep yoğunlaştı ve arttı ancak bu ara dönemde oluşan nitelikli eleman ihtiyacını biz artık biraz İŞKUR'la birlikte, diğer kurumlarla birlikte biraz daha hızlı bir şekilde aranan eleman oluşturmaya yönelik sertifika programlarıyla, kurslarla kapatmaya çalışıyoruz. Ama bu noktada attığımız çok önemli adımlar da var. Bunlardan en önemlisi: Organize sanayi bölgeleri içerisinde endüstri meslek liselerinin kurulmasını teşvik ediyoruz. Biliyorsunuz, şu anda da 66 tane endüstri meslek lisemiz var organize sanayi bölgelerinin içinde, orada her bir öğrenci başına, devlete maliyetin 1,5 katı kadar ücreti biz organize sanayi bölgesinin yönetimine veriyoruz ve okul yönetimine; yeter ki burada siz öğrencileri kendi ihtiyaçlarınıza göre yetiştirin."

Şu anda Türkiye'nin önemli sorunlarından birinin çöp depolama alanları olduğunu dile getiren Işık, artık bu işin daha modern, daha teknolojik yöntemlerle çözülmesinin gerektiğini vurguladı. Işık, artık yakma tesislerinin ve çöpten enerji üretilmesinin büyükşehir belediyeleri tarafından daha ciddi olarak gündeme alınmasını istedi.