Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, TOKİ'nin Diyarbakır Sur içi bölgesinde kentsel dönüşüm yapmayacağını söyledi. Sarı, "TOKİ, Sur içinde hiçbir şekilde TOKİ projesi mantığında bir yapılanmaya gitmeyecektir. Sur içinde TOKİ konutları yapılmayacaktır. Kentsel sit alanı koruma üzerinden bir planlama yapılacaktır." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçe, kesinhesap, Sayıştay raporları görüşüldü ve kabul edildi. Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm harcama planı için 2012 yılından beri toplam 2 milyar lira harcandığını söyledi.

Ankara'da çalınan 1 milyonun üzerindeki tapu kaydıyla ilgili bir soruya Sarı, "Tapu kayıtları CD ortamında belediyelerle paylaşılıyordu. Bir kısmının emlakçıların eline geçtiği tespit edildi. Bu olayın bizim personelle ilgili olmadığı anlaşıldı. Emlakçılarla ilgili ise adli işlem yapıldı. CD ortamında veri paylaşımına son verildi. Online paylaşıma geçildi, bilgiler uluslararası standartlarda depolanmaktadır." karşılığını verdi.

2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Sarı, mevcut binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerektiğini, fakat bunun pek mümkün gözükmediğini vurguladı.

TOKİ'nin Diyarbakır Sur içi bölgesinde kentsel dönüşüm yapıp yapmayacağına ilişkin bir soruya ise Bakan Sarı, şu cevabı verdi: "TOKİ, Sur içinde hiçbir şekilde TOKİ projesi mantığında bir yapılanmaya gitmeyecektir. Uygulanacak mimari detayları, kat yüksekliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur İlçe Belediyesinin Meclis kararında alınan kriterlere göre yapılacaktır. Sur içinde TOKİ konutları yapılmayacaktır. TOKİ, Sur içinde toplu yapılanma olmayacaktır. Kentsel sit alanı koruma üzerinden bir planlama yapılacaktır."

Kaynak konusunda da Sarı, hasar tespit çalışmaları sonucu ihtiyacın, kaynağın ortaya çıkacağını aktardı. Gerekli ödeneğin sonra sağlanacağını belirten Sarı, Silopi'de zarar tespitlerinin yapıldığını ifade ederek, kaynak tespit ve maliyet tespitinin de yapılacağını söyledi.

Atık toplayıcılarıyla ilgili Sarı, bunların çalışma ve sağlık ortamlarının düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi. Bunun da startını verdiklerini ve sivil toplum örgütleriyle ilk görüşmeleri yaptıklarını kaydetti.