Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Biz Türkiye’nin, Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden daha güvensiz olduğunu düşünmüyoruz. Almanya, Fransa, Belçika ne kadar güvenliyse Türkiye; Ankara ve İstanbul da o kadar güvenli. Herkes huzur ve güven içinde Türkiye’yi ziyaret edebilir, esnaf kardeşlerimizden alışveriş yapabilir esnafımızın büyümesine katkı sunabilir. Ama maalesef birileri Türkiye’yi kötüleyerek faturayı esnafımıza ödetmeye çalışıyor" dedi.

Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından yürütülen Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (ADAPTESK) ile ilgili Hilton Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, toplantıda yaptığı konuşmada ADAPTESK’in, daha sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi sağlamak için esnaf ve sanatkarların uyum yeteneklerinin artırılması amacıyla geliştirildiğini ifade etti.

"Güçlü Esnaf Güçlü Teşkilat" sloganıyla 2023-2030 vizyonunu öne çıkaran strateji dokümanı hazırlandığını bildiren Tüfenkci, "Bu Strateji Belgesi iki temel konuyu kapsamaktadır; esnaf ve sanatkarların güncel ve acil sorunlarının çözümü, esnaf ve sanatkarların uyum kapasitesinin geliştirilmesi" diye konuştu.

Esnafın ekonominin omurgası olduğuna dikkat çeten Tüfenkci, onlar için yapılan her çalışmanın önemli ve kıymetli olduğunu kaydetti.

"Esnaf kardeşlerim 15 Temmuz’un kahramanlarından biridir"

Esnafın hep huzur, istikrar, birlik ve beraberlikten yana olduğunu belirten Tüfenkci, "Esnaf kardeşlerim 15 Temmuz’un kahramanlarından biridir. O gün, seçilmiş hükümete, millete, parlamentoya karşı sapkın bir dini inanışa sahip birtakım asker kıyafeti giymiş hainler tarafından darbe girişimi oldu. Esnafımız o akşam demokrasiyi, 16 Temmuz’dan sonra da ekonomiyi kurtardılar. Hem gece caddelerde demokrasi nöbeti tuttular hem de sabah iş yerlerinin kepenklerini açtılar, ticaretlerine devam ettiler, ekonomiyi engelleyen hiçbir eylemde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

"Bizler millet olarak bu topraklara ahiliği, yani kardeşliği, adaleti bin yıl önce getirdik" diyen Tüfenkci, "Bu hamuru milletimiz bin yıl önce yoğurdu. Bu mayanın, bu gücün en önemli yapı taşlarından biri ahilik geleneğini devam ettiren esnaf kardeşlerimizdir. Ahilik bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluşmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Herkes huzur ve güven içinde Türkiye’yi ziyaret edebilir"

Tüfenkci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son günlerde Avrupa Birliği içerisinde bazı ülkeler Türkiye’ye üyelik öncesi bu tip projelerin engellenmesine yönelik çağrıları olduğunu da duyuyoruz. Ama AB’nin özellikle Türkiye’de çok başarılı projelere imza attıklarını da görüyoruz. Bu başarılı projelerden birisi de ADAPTESK Projesi. Avrupa’da kimilerinin esnaflarımıza veya diğer tüccarımıza sanayicilerimize yönelik bir takım açıklamalarını anlayabiliyoruz. Ama ülkemizden birilerinin, özellikle Türkiye’yi güvensiz göstermeye yönelik ’turistler gelmesin’ diyerek talihsiz açıklamalar yaparak esnafımızın elde edeceği gelirlere göz dikmeleri, faturayı turizmciye, esnafa ödetmelerini anlamakta zorluk çekiyoruz. Biz Türkiye’nin, Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden daha güvensiz olduğunu düşünmüyoruz. Almanya, Fransa, Belçika ne kadar güvenliyse Türkiye; Ankara ve İstanbul da o kadar güvenli. Herkes huzur ve güven içinde Türkiye’yi ziyaret edebilir, esnaf kardeşlerimizden alışveriş yapabilir esnafımızın büyümesine katkı sunabilir. Ama maalesef birileri Türkiye’yi kötüleyerek faturayı esnafımıza ödetmeye çalışıyor. Esnafımız da inşallah onların bu duruşlarına cevabı gerektiği zaman sandıkta verir diye düşünüyorum."

"6.5 milyon avroluk bütçeyle 23 binden fazla esnafa eğitim verildi"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Sözleşme Makamı olduğu, Konfederasyonumuz ve AB’nin ortaklaşa sağladığı 6.5 milyon avroluk bütçeyle 23 binden fazla esnaf ve sanatkarla TESK merkezi yerel teşkilatımızda görev yapan yaklaşık bin 500 yönetici, idareci ve personele eğitim imkanı sağlanmıştır. Esnaf ve sanatkarlara yönelik bir eğitim ve hizmet modeli oluşturuldu. Modelin sürdürülebilirliğinin sağlanması için de teşkilatın kurumsal kapasitesi ve kalitesi yükseltildi. 2023-2030 vizyonunu öne çıkaran strateji belgesi hazırlandı" diye konuştu.

Mayıs ve haziran aylarında 7 ilde gerçekleştirilen toplantılarda projeyle pek çok esnaf ve sanatkara, teşkilat yöneticilerine ulaşıldığını söyleyen Palandöken, "Onların hayatlarına dokunmuşuz. Ne mutlu ki çalışmalarımızla onları mutlu etmişiz" ifadelerini kullandı.

“IPA-I süreci boyunca Türkiye, AB kaynaklarından 509 milyon euro’luk bir kaynak kullanmış”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşad Arat, "IPA-I süreci boyunca Türkiye, AB kaynaklarından 509 milyon euro’luk bir kaynak kullanmış. Bizim bu İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Birleşimi kapsamında yaklaşık olarak 850 proje bu IPA-I dönemi boyunca desteklenmiş. Önümüzdeki IPA-II dönemi boyunca da 511 milyonluk bir kaynak bu tür projelerin desteklenmesinde kullanılacağını iletmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

"Bu projenin başarılı olmasının sebeplerinden birisi de esnaf sanatkarların hali hazırda üzerinde durdukları gelenek ve yüksek kabiliyetleri sayesinde oldu"

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise toplantıda şöyle konuştu:

"Bu proje son derece başarılı oldu. 23 bin esnaf ve sanatkarın eğitildiği bilgisini aldık. Bu projenin başarılı olmasının sebeplerinden birisi de esnaf sanatkarların hali hazırda üzerinde durdukları gelenek ve yüksek kabiliyetleri sayesinde oldu. Türkiye’de esnaf ve sanatkarlar Avrupa’da gerek mesleki becerileri gerek iş ahlaklarıyla iyi bilinirler. Bu projenin esas amacı esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğinin arttırılmasıydı, küreselleşmenin sonuçlarıyla baş etmekti, uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek güce sahip olmaktı."