Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yolsuzluk operasyonunu yürüten polislerin gözaltına alınmasında ilgili sürecin suhuletle ve sükûnetle beklemek gerektiğini söyledi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Trabzon’a gelen Bakan Yazıcı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu ziyaret etti. Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, daha önceki dönemlerde sadece Kocaeli ve İstanbul'un idari sınırları ile büyükşehir kapsamında olduğunu belirterek, 30 Mart seçimlerinde o kapsamda olan belediye sayısını 30'a çıkarttıklarını, Trabzon’un da onlardan bir tanesi olduğuna değindi. Belediyeleri büyükşehir statüsüne getirirken bunların kaynaklarında artışlar sağladıklarını ifade eden Yazıcı, "Ama yüklediğimiz hizmetlerle, hizmet alanıyla sağladığımız artışların da pek fazla örtüşür olmadığı ortada. İnşallah imkânlar ölçüsünde bu alandaki bütçe açığını veya bütçe ihtiyacını daha iyi düzeye getireceğiz." dedi.

Bakan Yazıcı, yolsuzluk operasyonunu yürüten polislere yönelik operasyonla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, şu açıklamayı yaptı: "Hayırlı olur, bir hukuk devleti Türkiye. En üstün güç hukuk ve adalettir. Herkes yaptığının, yapmadığının hesabını hukuk ölçüsü içerisinde vermek durumundadır. Bu soruşturmalar ve soruşturmalara bağlı gözetim altına almalar da mutlaka hukuka uygun olarak yapılır, yapılıyor. Dolayısıyla hukuka uygun olarak yapılan işlemlerle ilgili benim şu aşamada yapacağım bir değerlendirme yoktur."

Süreçlerde yanlış yapanlar varsa onların hukuk önünde yapılan yanlışların hesaplarını vermesi gerektiğini dile getiren Yazıcı, "Dolayısıyla buradaki çalışmanın hedefi, herkesin hukuk ölçüleri içerisinde kalıp kalmadığı, hukuk ölçüleri içerisinde kalmamış ise kalmadığı eylemin cezasını, yaptırımını yargı önünde müstehak olduğu yaptırıma uğramasıdır. Bu çok doğal şeyler, süreçler. Gözetim altına keyfi olarak alınmaz. Mutlaka gözetim altına alınanlarla ilgili gerek kolluğun gerek savcının elinde derlenmiş toparlanmış bir hazırlık aşamasıyla bağlantılı kanıtlar mutlaka var ki gözetim altına alınmayı gerektirmiş. Yoksa durup dururken, şu insanları gözetim altına alalım da bunlara bir bakalım, ne yapmışlar ne etmişler onlara soralım diyerek bir gözaltı prosedürü olmaz. Bu çerçevede baktığımız zaman yapılan işlem süreçlerini suhuletle, sukûnetle beklemek durumundayız. İnşallah hayırlı olur." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Yazıcı, Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinin ardından Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'i ziyaret etti.