Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, terör örgütü IŞİD'in Musul'da kontrolü ele geçirmesinin ardından kaçırdığı Musul Başkonsolosluk personelinin kurtarılmasının tarihî bir zafer olduğunu söyledi. AK Parti Denizli İl Danışma Kurulu toplantısına katılmak için EGS Kongre ve Kültür Merkezi’ne gelen Zeybekci, toplantıdan önce gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

IŞİD'in elinde bulunan rehinelerin durumunu konaklayan insanlara benzeten Bakan Zeybekci, rehineleri kurtaran bir ülkenin mensubu olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Zeybekci, “Her tülü gelişmeyi, oradaki hareketleri yakından takip ediyorduk. Çok sessiz ve Türkiye’ye yakışan şekilde bu operasyon gerçekleştirildi. Çok başarılı bir operasyondu. Türkiye’ye yakışan bir operasyondu. Başka bir ülkenin çok karışık bir bölgesinde, çok darmadağın, hakikaten can güvenliğinin sıfırın altında olduğu bir yerden 49 vatandaşını burnu kanamadan, bebeklerin bile burnu kanamadan, onların bile her türlü lüksünü sağlayarak bugüne kadar bütün oradaki beslenmeleriyle ve konaklamalarıyla ilgili her şeyi kontrol altında tutarak, onları en sonunda sağ salim kurtaran bir devletin, bir ülkenin mensubu olmaktan dolayı bütün Türk vatandaşları gibi ne kadar gurur duysak azdır.” dedi.

Türkiye’nin tarihî bir zafer kazandığını belirten Zeybekci, “Sonuca hamdolsun diyoruz. Allah’a şükürler olsun. Türkiye için bence tarihî bir zaferdir. Şekli konusunda veya nasıl olduğu konusunda, 101 günden beri orada rehine olması, orada kalmalarını eğer şöyle bir kenara koyacak olursak, 101 gün boyunca orada vatandaşlarının nabız atışlarını dahi kontrol eden bir ülke ve bunların da çok başarılı bir şekilde, muhteşem bir şekilde sonuç alan bir ülkenin başarısıdır bu. Türkiye’nin başarısıdır. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.“ diye konuştu.

‘SURİYE'YE İHRACAT, GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI’

Suriye’den gelen mültecilerin artışı ve bir savaşın ekonomiyi etkileyip etkilemeyeceği konusundaki bir soru üzerine ise Bakan Zeybekci, şunları kaydetti: “En son geldiğimiz noktada da yüzde 20’lerin altına inen bir daralma, yani toparlanma var şu anda. Yani yüzde 26 oranında kötüden iyileşme var. Dolayısıyla orada yaşanacak olan olumsuzluklar, artık Türkiye için ekonomik anlamda negatif anlamda, daha fazla negatif anlamda bir şey olmayacaktır. Türkiye kuzeyindeki Rusya ve Ukrayna kriziyle, güneyindeki gerek Irak’taki gerekse Suriye’deki tüm olumsuzluklara rağmen ekonomisini ve ticaretini hakikaten gelişme seviyesinde tutabilme başarısını göstermiştir. İhracatımız, bütün olumsuzluklara rağmen ortalama olarak son dokuz ayda yüzde 6.2 civarında artışla kapanmıştır. Yani olabilecek tüm olumsuzluklardan sonra bunlar yaşanmıştır. Bundan sonra artık göreceksiniz, artı olarak göreceğiz. Bugün itibariyle Irak'ta çok hızlı bir iyileşme var, toparlanma var. Suriye’de geçen seneye göre baktığımızda yüzde 100'ün üzerinde bir artışımız var. Türkiye’nin ihracatı şu anda, eylül ayının ilk 20 günlük kısmına baktığımız zaman yüzde 11-12’ler civarında artıda. Önümüzdeki günler muhteşem, inşallah güzel olacak. Ekonomimiz anlamında güzel olacak. Oradaki karışıklıklar, artık yapılabilecek en kötü şeyler yapıldı. Bundan sonra her şeyin güzel olabileceğine inanıyorum.“

'BUGÜNKÜ GÜNDEMDE BANK ASYA’YI BATIRMA PLANI YOK'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bank Asya hakkındaki sözlerinin ardından hükümetin Bank Asya’yı batırma planı olup olmadığı şeklindeki bir soruyu da, ”Bugünkü gündemimizde böyle bir şey yok arkadaşlar.” diye cevapladı.