Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Balkanlarda Türk diline önem verildiğini ve bu kapsamda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Rumelili Yönetici Sanayi ve İşadamları Derneği’nin (RUMELİSİAD) binasının önüne yaptırdığı Baş Çarşı Çeşme açılışına Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da katıldı. Çavuşoğlu, Balkanlarda Türk diline önem verdiklerini ve bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını belirtti. 16 bin uluslararası öğrencinin olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Şimdiye kadar 100 bin uluslararası öğrenciyi Türkiye’de mezun etmişiz. Şimdi ne yapıyoruz? Oradaki ülkelere giderek, dernekler kuruyoruz. Türkiye’de Okuyan Öğrenciler Derneği gibi. Dolayısıyla onlarla olan bağımızı devam ettirmeye, ileriye doğru pekiştirmek için adımlar atıyoruz. Bosna Hersek’te şu anda okullar da dahil olmak üzere 7-8 bin Boşnak kardeşimize Türkçe eğitimi veriyoruz. Bizim eserlerimizi okuyacaklar, siyasetçilerimizi, iş adamlarımızı doğrudan anlama fırsatını yakalayacaklar. Almanya’nın Bosna Hersek’teki öğrenci sayısı 160 bin. Biz çok geç kaldık buralara girmekte. Bu insanlar bizim insanlarımız, onlarla birlikte olmalıyız onları yalnız bırakamayız” dedi.

Türkiye’nin 780 bin kilometrekarelik haritadan ibaret olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, “Türkiye’nin geçmiş tarihi, gönül coğrafyası 780 bin kilometrekarenin kat be kat üstündedir. Haritaya sığdırılacak kadar da değildir. Bundan sonraki süreçte de tüm Anadolu coğrafyası için çalışmaya devam edeceğiz. Bugün dünya üzerinde 300 bin Türkçe konuşan soydaşımız, milyonlarca akrabamız var. Balkanlarda çok önemli dostlarımız, candaşlarımız, hatıralarımız var. Dolayısıyla bu coğrafyada her zaman yakın temas halinde olmamız sorumluluğumuzdaki bir görev olarak karşımızda duruyor. Son 15 yıl içerisinde Türkiye, buralarda çok varlık göstermeye başladı. Dostluklarımızı, ilişkilerimizi artırmaya başladık. Oradaki soydaşlarımızda güven ilişkilerimizi güçlendirdik” şeklinde konuştu.

RUMELİSİAD’a destek vermekten sevinç duyduklarının anlatan Çavuşoğlu, “Bir işi tamamen kamu kaynaklarına bırakmak bazen sahada mümkün olmuyor. RUMELİSİAD’da yatırımlarıyla nefes aldırdı. Türkiye ateş çemberi, baktığımız zaman balkanlara sırtımızı döndüğümüz gibi bir algı var ama bu söz konusu değil, biz hala onlarlayız. Bu ilişkilerimizi güçlendirerek artırmak durumundayız. Gönül coğrafyamızda, gönlümüzün ulaştığı yere kadar varlık göstermek istiyoruz. RUMELİSİAD 60 bin istihdam sağlıyor, 1 buçuk milyon dolarlık ticaret hacmi var. Ecdatlarımız orada, onların hayatını kolaylaştıracak yatırımlar yapmamız gerekiyor, iş adamlarımıza büyük iş düşüyor. Oradaki yatırım araçlarını araştıralım, bizler de yardımcı olalım, onlara da istihdam sağlayalım” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na desteklerinden dolayı plaket takdim edildi. Yapılan çeşmenin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından program sona erdi.