Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Avrupa Birliği’ne sert tepki göstererek, "Avrupa Birliği’nde bir akıl tutulması var. AB kendi imha pimini çekmiş vaziyette" dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Tarihi Su Yolu şehirleri Buluşması" programına katıldı.

Programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaynak, referandum çalışmalarını değerlendirdi.

"İnşallah çok anlamlı bir ’evet’ olacağını düşünüyoruz" diyen Kaynak, şunları söyledi:

"Kandil’in, Pensilveanya’nın, FETÖ’nün, faşist ve nazi yeni kafaların telaşından bunu anlayabiliriz. İnşallah çok anlamlı bir tablo ortaya çıkacak. Bu coğrafyada bizim istikrara ihtiyacımız var. İstikrar olmazsa devletin başına hadise gelirse neler olabileceği Suriye’de, Irak’ta meydanda. 15 Temmuz şunu bize gösterdi. Esenler 15 Temmuz’daki kahramanlıkların en çok meydana geldiği yer idi. İnsanlar tankların önüne geçtiler. Biz 15 Temmuz’dan sonra bütün sistemi olduğu gibi bıraksak o kahramanlara haksızlık olurdu. Bu sistem bu krizleri doğuruyor ve millet iradesine, geleceğine, istiklaline sahip çıkmış. Bunu istikrarlı hale getirmek siyasi iradenin işi idi. Biz de o hazırlığı yaptık. 15 Temmuz’dan sonra gerekli düzenlemeyi milletin huzuruna getirmeseydik, millete haksızlık yapmış olacaktık"

"Hayır" diyenlerin sadece yalan ürettiğini savunan Kaynak, "Sürekli yalanlar olduğuna göre demek ki ’hayır’ oyunun verilmesini savunanlar, milletimize niye ’hayır’ denmesi gerektiğinin haklı bir gerekçesini ortaya koyamıyorlar. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’nin önünde büyük işler var. Suriye’de ve Irak’ta büyük hadiseler yaşanıyor" diye konuştu.

Norveç’in darbeci askerlerin sığınma talebini kabul etmesine de değinen Kaynak, "Avrupa Birliği’nde bir akıl tutulması var. AB kendi imha pimini çekmiş vaziyette. Eğer AB demokrasi, insan hakları, özgürlükler temeline dayalı ise bunları düşünmesi lazım. Zaten biz 15 Temmuz’dan sonra Ankara’da bizler ve bütün Türkiye’de herkes bunu gördü. Geneller darbe ile demokrasimizin ne kadar zarar gördüğünü değil, darbecilerin işkenceye uğrayıp uğramadığını tespit etmeye çalıştılar. Bu bir akıl tutulmasıdır. Korkarım bir güzel atasözümüz var. Deriz ki biz ’biz yandık siz yanmayın’. Bizim tüm dünyaya mesajımız bundan dolayıdır. Yoksa Türk milleti gereğini yaptı ve tehlikeyi bizzat kendisi engelledi. O ülkeler korkarım FETÖ gibi örgütlerin açacağı hasarı çok büyük maliyetle belki kapatamazlar. Bri yandan burada siz demokrasiyi inceleyeceksiniz, bir yandan diyeceksiniz ki ’terörle mücadele yasanızı gevşetin’. Hemen daha 16 Temmuz günü ’darbecilerin kaçtığı helikopterinizi de, darbecileri de iade edeceğiz’ diyen Yunanistan, darbecileri iade etmediği gibi, yenilerine kapısını açacak. Zaten yüzyıllardır iç savaşlarla altüst oluşlar yaşayan Avrupa’nın yeniden o karanlı çağa dönüşünün ilk adımlarıdır" ifadelerini kulandı.