AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Karaman Ermenek'te meydana gelen maden kazasından dolayı AK Partili belediyelere yarınki Cumhuriyet Bayramı törenlerine ilişkin kutlama ve eğlenceleri iptal etme talimatı verdiklerini söyledi. Ancak Cumhuriyet Bayramı'na ilişkin diğer tören ve resepsiyonlar hakkında alınan bir karar olmadığını vurguladı.

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, AK Parti MYK Toplantısı sonrasında AK Parti Genel Merkezi'nde bir açıklama yaptı. MYK toplantısında genel ve tek konunun Karaman'daki kaza olduğunu belirten Atalay, "Toplantı esnasında başbakanımız olayla ilgili bilgi verdi. Bakanlarımız arandı, an an takip ediliyor. 3 bakanımız orada ve olayla ilgili çalışmalar devam ediyor. Başbakanımız devletin bütün imkanlarının seferber edilmesi yönünde talimat vermiştir. Bakanlarımız bütün kurumlarımız orada ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar." dedi.

Kendisinin de son durumla ilgili açıklaması öncesinde Enerji Bakanı ile görüştüğünü belirten Atalay, "İçeride yüklü miktarda su var, bir yandan deşarj çalışmaları sürüyor. Çalışmalar devam ediyor. İnşallah bütün dileğimiz 18 vatandaşımızın sağ salim kurtarılması. Şu anda parti ve hükümet olarak bütün hassasiyetimiz Karaman Ermenek'teki olaydır. Oradaki vatandaşlarımızın kurtarılmasıdır, onunla ilgileniyoruz. İnşallah o vatandaşlarımıza da ulaşılır." dedi.

Atalay, 29 Ekim kutlamaları ile ilgili ise "Tabi bir yandan yarın Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyet Bayramı'na böyle bir olayla, böyle bir üzüntüyle giriyoruz. inşallah vatandaşlarımız kurtarılır ve üzüntümüz sürmez. Yerel yönetimler başkanlığımız bütün belediyelerimize genelge yaptık. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bazı yerlerde kutlamalar eğlenceler vardı. Onların tamamı iptal edildi. Ülke genelinde Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına hepimiz katılacağız. Bütün belediyelerimiz de katılacak." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Karaman'a gidip gitmeyeceği sorulan Atalay, "Öyle bir düşüncesi var aslında bugün de düşündü ama gelişmeleri takip ediyoruz. Kendisinin MYK'da söylediği duruma bir bakacak, yarın Cumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra gidebilir. Yani bugün de bir ara gitmeyi planlamıştı helikopter hazır oldu ama orada 3 tane bakan takip ediyor, biraz gelişmeleri takip edelim sonra karar verelim dedi." şeklinde cevapladı.

Beşir Atalay, başka bir soru üzerine de kutlamaların iptali konusunda "Belediyelerimiz. AK Partili belediyelere biliyorsunuz yerel yönetimler başkanlığımız var, AK Partili belediyelere genelge göndermiş oldu. Cumhuriyet Bayramı ile ilgili törenler devam edecek." ifadelerini kullandı.

"Kazada ihmal var mı?" şeklinde bir soru yöneltilen Atalay, "O konularda bizim olaylar değerlendirilmeden gelişmeler niçin nasıl vs çalışmalar yapılmadan bir açıklama yapmamız uygun olmaz. Zaten orada Enerji Bakanımız var Çalışma Bakanımız var. Ayrıca Karamanlı olduğu için Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan bey orada. Onlar tabi orada bu boyutları da değerlendiriyorlar. Bu açıklamalar biraz daha değerlendirmeleri araştırmaları yaptıktan sonra yapmak lazım diye düşünüyoruz. O teknik konularla ilgili bakanlarımız açıklama yapıyor. Sizler de burada akşam boyu beklediniz daha çok MYK gündemi ile ilgili çalışması ile ilgili. MYK'nın ana konusu da buydu. Onu açıklamak için buradayım. Esas açıklamaları bakanlarımızdan almak lazım. Onlar da bugün 3 defa basına açıklama yaptılar. Gelişmeleri yine basınla paylaşacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

Peşmergelerin Kobani'ye geçişi ile ilgili bir soruya muhatap olan Atalay, "Bugünkü MYK gündemimizde yoktu. MYK gündemimiz bundan ibaretti. Diğer konularda gelime oldukça ilgili arkadaşlarımız açıklama yaparlar. Biz doğrusu bunu en önemli gündem olarak görüyoruz." demekle yetindi.

Yasa değişikliklerinin MYK'da görüşülüp görüşülmediği de sorulan Atalay, "Bu manada değerlendirme olmadı. Daha çok oradaki olayın takibi. Hepsi gündemimizde zaten, torba yasa ile belirli düzenlemeler yapıldı bundan sonra gerekiyorsa da yapılır." diye ekledi.

Atalay son olarak kutlamaların iptal edilmesi ile ilgili şu bilgileri ilave etti: "Cumhuriyet Bayramı kutlamalarla ilgili resepsiyon vs hiçbir şey yok. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarımız her yerde olduğu gibi devam edecek. O yönde alınmış herhangi bir karar yok. Yerel Yönetimler Başkanlığımız vardır. Kendi belediyelerimize eğlenceleri iptal edin diye genelge gönderdik. Onun dışında Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile ilgili herhangi birşey söz konusu değil."