Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Darbe girişimi sonrasında üniversitelerin kapatılmasının ardından 65 bin öğrenci yeni üniversitelerini seçecekler. Kapatılan üniversitelerin adını değiştirerek aynı yerde okumalarına müsaade edilseydi şimdiye kadar bu sorun çözülmüştü” dedi.
CHP’li Balbay, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, Milli Eğitimin ‘karnesi’ni gösterdi ve bu karnenin zayıf olduğunu söyledi. Balbay, “Darbe girişimi sonrasında üniversitelerin kapatılmasının ardından 65 bin öğrenci yeni üniversitelerini seçecekler. Kapatılan üniversitelerin adını değiştirerek aynı yerde okumalarına müsaade edilseydi şimdiye kadar bu sorun çözülmüştü. Türkiye’de doktora öğrencileri dahil 6 milyon 700 bin öğrenci var. 700 bin yurt olduğunu kabul edersek 6 milyon öğrenci nerede kalacak? İstanbul’da devlet 50 öğrenciden birine yurt bulabiliyor. Ankara’da ise 14 öğrenciden birine yurt bulabiliyor” diye konuştu.
Okullarda dağıtılan 15 Temmuz kitapçığında yanlışların olduğunu söyleyen Balbay, “Bunu ilkokul, ortaokul öğrencileri okuyacak. 15 Temmuz’da 241 şehidimiz için ’soğuk bir gecenin ayazında çiğ damlaları gibi düştü toprağa’ deniyor. Çocuklara böyle derseniz şimdi ilkokulu çocukları, yakalarlar afacan hepsi. Yaz günü Temmuz’da havasını anımsatsınlar” ifadelerini kullandı.
Balbay; FETÖ soruşturmasın nedeniyle açığa alınan, ihraç edilen 30 kişinin kendilerine başvurduğunu belirterek, "Bunların yarısı öğretmen. Genel Merkeze yapılan başvuruların çoğu askeri hastanelerle ilgili. Bize gelen haberlere göre Güneydoğu’da askerler ‘Yaralandığımızda gideceğimiz hastanede PKK sempatizanı olur da bize zarar verir mi’ psikolojisinde. Bu bile insanı moral bozukluğuna götürür” şeklinde konuştu.