Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, Ümit Özgümüş, Suriye’den Türkiye’ye kaçak yollarla getirilen ve çok düşük fiyatla satılan akaryakıt konusunda soru önergesi verdi.

Adana ve çevresinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonu sahiplerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda bölgede bir araştırma yaptıklarını söyleyen Özgümüş, Adana-Osmaniye-Pozantı-Ulukışla-Niğde-Konya-Aksaray’a Suriye’den kaçak yollarla akaryakıt getirildiğini bildirdi.

Özgümüş, “Aldığımız bilgiye göre, Reyhanlı bölgesinden Türkiye ‘ye, kaçak akaryakıtın transferini sağlamak amacıyla boru döşenerek Hatay, Adana, İzmir, Konya ve İstanbul’a kadar akaryakıt ulaştırılmaktadır. Litre fiyatı ortalama fiyatı 1.5 TL olan bu akaryakıt, bölgelerdeki bütün istasyonlara teklif edilmekte ve doğrudan köylü ve çiftçilere çok ucuz fiyatla satılmaktadır. Getirilen akaryakıt nedeniyle, yasal yollarla iş yapan dürüst işletmecilerin birçoğu iflas noktasına gelmiş ve işletmelerini kapatmaya başlamışlardır.” dedi.

Özgümüş, konuyla ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya şu soruları yöneltti:
1-Reyhanlı’dan Türkiye’ye boru döşenerek kaçak akaryakıt transferi yapılıp yapılmadığını kontrol ettiniz mi? Etmediyseniz en kısa zamanda etmeyi düşünür müsünüz?
2-Türkiye genelindeki petrol istasyonlarında kaçak yakıt kontrolü yapılmakta mıdır?
3-Suriye’deki muhalifler tarafından organize edildiği bildirilen bu kaçakçılık, iktidarınızın uyguladığı bir devlet politikası mıdır?