CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
Veli Ağbaba teklifin genel gerekçesinde, komşu ülkelerin sınırları içerisinde on binlerce insanı vahşice katleden, yüz binlercesini de yerinden yurdundan eden Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli terör örgütünün Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmeye devam ettiğini belirtilerek, “Ortadoğu’yu bölge halkları için barınılamayacak bir hale getiren bu durum sebebiyle, yurtlarını terk etmek zorunda bırakılan halklar, kurtuluş umuduyla sınırlarımıza gelmektedir. Özellikle, bölgede çaresizliğe terk edilen Türkmenlerin, Alevilerin ve Ezidilerin karşı karşıya kaldığı soykırım tehdidine karşı sınır kapılarımızda gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alınması gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.

Ağbaba, son gelinen noktada, IŞİD teröründen kaçan ve Türkiye’ye sığınan Ezidilerin, Şırnak’ın Silopi ilçesindeki kampta yaşamaya başladıklarına işaret ederek, şunları aktardı:
“Ancak katliamdan kaçarak sınır kapılarımıza gelen Ezidilere “turist” statüsü ile yaklaşılmış ve pasaport kontrolü yapılmıştır. Ülkemize giriş yapan Ezidilerin hepsi turist olarak ülkemizde bulunmaktadır, hiçbir hukuki statüleri bulunmamaktadır. Diğer yandan, pasaportları olmadığı için başta küçük çocuklar olmak üzere birçok Ezidi sınır kapısından Türkiye sınırları içerisine alınmamıştır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ve Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Cenevre Sözleşmesi’nin ilgili maddelerinin açıkça ihlali anlamına gelen bu uygulamanın biran önce düzeltilmesi ve yasal mevzuattaki boşluğun giderilmesi bu kanun değişikliği ile mümkün hale gelecektir. “

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Adı geçen Kanunu’nun “Uluslararası koruma başvurusuna ilişkin uygulama” başlıklı 8. Maddesi’nde, aynı Kanunu’nun 5 inci, 6 ncı ve 7 nci maddelerde yer alan şartların, uluslararası koruma başvurusu yapmayı engelleyici şekilde yorumlanamayacağı ve uygulanamayacağı belirtilmiştir. Uluslararası sözleşmeler gereğince oluşturulan bu maddenin çizdiği çerçeveden hareketle, 4. Maddeye eklenecek 3. fıkra ile ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancıların Türkiye’ye kabulünde pasaport şartı aranmayacaktır.
MADDE 2- Yürürlük Maddesidir.
MADDE 3- Yürürlük Maddesidir.

6458 SAYILI YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU’NUN 4. MADDESİ’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi’nin 2. Fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
3) Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancıların Türkiye’ye kabulünde pasaport şartı aranmaz.