Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Alman istihbarat servisinin Türkiye’yi dinlemesine ilişkin hükümetin tavrını eleştirdi.
“Mısır'ın, Suriye’nin, Irak’ın içişlerine karışan. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan iç toplantının dinleme kayıtlarının ortaya çıktığında ortalığı birbirine katan siz değil miydiniz? 'Benim mahremime girilmiş, ailemle konuşmalar dinlenmiş' diye ortalığı birbirine katan sen değil miydin? Neden sesin çıkmıyor?” diyen Koç, Türkiye’de bütün yapılanların yabancı istihbaratın dahilinde olduğuna dikkat çekti. Koç, “Seni hangi bilgiler, uluslararası rehine noktasına taşıdı. Devletin bu kademesinde tüm planlananlar ve yaşananlar uluslararası istihbarat örgütünün takibinde ve arşivinde.” ifadelerini kullandı.

Kurultay kararı almasının ardından toplanan MYK sonrası açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık görevini bırakmaması için Resmi Gazete’nin yayınlanmamasını eleştirdi. “Resmi Gazete’nin ilk defa lokavt ettiğini görüyoruz. Çünkü yasal zorunluluk nedeniyle yayınlanması gereken YSK kararları bizzat Başbakanlık tarafından yayınlatılmaz hale getirildi.” diyen CHP’li Koç, Resmi Gazete’nin 5 gündür susturulduğunu kaydetti. Koç, “Anayasamıza göre tüm kurum ve kuruluşlar YSK kararlarına uymak zorundalar. Başbakanlık ve Resmi Gazete maalesef bu işin üstüne yatar bir fotoğrafın içine girdi. Anayasanın gereği olan emri yerine getirmiyor.” dedi.

"ULUSLARARASI REHİNE KONUMUNDASINIZ"

Alman medyasının ortaya attığı iddialar çerçevesinde Alman istihbarat örgütünün Türkiye’yi dinlemesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Haluk Koç şöyle devam etti: “Bunları Alman medyasından öğreniyoruz. Türkiye’ye yansımalarını görüyoruz. Türkiye’de böyle bir haber yapma tablosu yok. Erdoğan neden bu konuda bir şey söylemiyorlar. Dışişleri Bakanı’nın durumu kurtarmak adına bazı açıklamalarından söz etmiyoruz. Neden konuşmuyorsunuz? Sen değil miydin, Mısır için, Suriye’nin, Irak’ın iç işlerine karışan. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan iç toplantının dinleme kayıtlarının ortaya çıktığında ortalığı birbirine katan siz değil miydiniz? Benim mahremime girilmiş, ailemle konuşmalar dinlenmiş diye ortalığı birbirine katan sen değil miydin? Neden sesin çıkmıyor? Hadi IŞİD’in rehinesi durumundasın. Bütün yaptıklarınız uluslararası istihbaratın bilgisi dahilinde. Siz uluslararası rehinesiniz. Suspuslar. Biri Resmi Gazete’nin anahtarını almış tatil yapıyor. Dışişleri Bakanı sudan bahaneler söylüyor. Devletin mahremine girilmiş. Neden çıtınız çıkmıyor? Alman istihbaratı da mı paralelin eline geçti. Konuşsanıza. Hangi şantajların altındasınız. Konuşun. ‘Ah kardeşlerim’ diye meydanlarda nutuk atıyorsun. Seni hangi bilgiler uluslararası rehine noktasına taşıdı. Devletin bu kademesinde tüm planlananlar ve yaşananlar uluslararası istihbarat örgütünün takibinde ve arşivinde.”

"AK PARTİ İÇİNDE İÇ ÇATIŞMA BAŞLADI"

CHP’nin içinde bulunduğu kurultay sürecinde tüzüğe uygun bir şekilde kurultayın yapılacağını ifade eden Koç, sonrası için kimsenin partiden ihraç edilmeyeceği bilgisini verdi. AK Parti’nin içinde bulunduğu iç çekişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koç, özellikle Abdullah Gül’ün resepsiyonda verdiği açıklamalara ilişkin konuştu. Koç, “Ana sorun AKP’nin iç çatışmalarıdır. Aylardır içten içe kaynıyordu. Cumhurbaşkanı dünkü açıklamasıyla su üzerine çıktı. Üslup gösteriyor ki AKP’yi iç çatışmaya sürükleyeceği açıktır. AKP için ciddi bir sona gidişin ön habercisidir. Parti içi savaş kapıya dayanmıştır. Silahlar çekilmiş, saflar değişmiştir. Gül, kendi elleriyle partiye kazandırdığı Davutoğlu’nun stratejik derinliğine atılmıştır. Erdoğan’ı beklemeden Başbakan’ı deşifre ediyor. ‘Bizim cenahtan saygısızlık gördüm.’ diyor ve saygısızlık yapanlarla hesaplaşacağını ortaya koymuştur. Gül’ün görev süresi bitince İstanbul’da vapurları seyredeceğine inanmıyorum. Böyle bir sürecin Gül tarafından yaşama geçireceğini görmüyorum. Ya Davutoğlu’na rakip olacak ya da yeni bir parti arayacağına ilişkin kâhin olmaya gerek yok. Kıdemlilerle yeni yetmelerin siyasi mücadelesine tanık olacağız.” açıklamalarında bulundu.

"LİCE'DE SAĞDUYU HAKİM OLMALI"

CHP’li Koç, Diyarbakır’daki olaylara ilişkin de, heykelin bölgeye getirilmesi ve dikilmesi sürecinde istihbaratın görevini yapmadığı ve halkın provoke edilerek çatışmaya sürüklendiğine dikkat çekti. Koç, ülkede kardeşçe yaşamak için sağduyu çağrısında bulundu.