Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Türkiye’nin Almanya, ABD ve İngiltere tarafından dinlendiği iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Aksünger, Alman Der Spiegel dergisinin, Amerikalı istihbaratçı Edward Snowden’in sızdırdığı belgelerde Türkiye’yi sadece ABD ve Almanya’nın değil İngiltere’nin de uzun yıllardan beri dinlediğini ve takip ettiğini açıkladığını hatırlattı.

Aksünger, Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu; “Gerek Türkiye, gerekse Türkiye’nin yabancı ülkelerde bulunan elçilikleri her isteyen devletin dinleme yapabileceği bir konumda mıdır? Bu zafiyetin nedeni nedir? Türkiye’de hangi yabancı ülke istihbarat örgütlerinin faaliyet gösterdiği ve bu faaliyetlerinin engellenmesi ile ilgili olarak bu güne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuçları nelerdir? Türkiye’de gizli dinleme faaliyeti gösterdiği ortaya çıkan ABD ve Almanya’dan sonra İngiliz gizli servisi GCHQ’nun da Türkiye’de kendi izleme ve dinleme birimiyle faaliyet gösterdiği, Türkiye’nin politik hedeflerinin yanı sıra enerji başta olmak üzere ticari konularda dinleme yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu güne kadar bu ülkelerin Türkiye’yi dinlemesini engellemek için yapılan herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir? Der Spiegel dergisindeki haberde İngiltere'nin Türkiye’nin enerji sektörüyle ilgilendiği, 2008'de dönemin Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in takibe alınarak Çalık Enerji şirketinin dinlendiği iddiaları doğru mudur? Eski Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in bakanlık döneminde Çalık Grubunun aldığı enerji ihaleleri nelerdir? Bu ihalelerin tutarları ne kadardır? Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK’in 2009 yılından beri GCHQ ve MI5 ajanları tarafından dinlendiği bilinmesine rağmen İngiltere’ye bu güne kadar hükümetiniz tarafından ciddi bir tepki gösterilmemesinin nedeni nedir?

ABD’nin Büyükelçiliklerini ve temsilciliklerini bir tür dinleme merkezi gibi kullanıldığını, elçiliğin üzerindeki uydu çanakları ve diğer gelişmiş cihazlarla tüm Türkiye’yi dinlediği iddiaları doğru mudur? Amerikan istihbarat kuruluşu NSA’nın Türkiye’de kaç tane çalışma ofisi vardır? Bu ofislerin bulunduğu yerler nerelerdedir? Türk ve Amerika’lı istihbaratçılarla birlikte “Ortak İstihbarat Birleştirme Hücresi” hangi tarihte, hangi amaçla, nerede kurulmuştur? Bu birim bu güne kadar hangi faaliyetleri yürütmüştür? Bu birimin çalışmalarında ses tanıma ve kelime arama sistemini kullandığı doğru mudur? Sistem bu güne kadar hangi alanlarda kullanılmıştır? 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayında istihbarat bilgilerini bu birimin verdiği iddiaları doğru mudur? Türkiye'nin PKK ile mücadelede ABD ile ortak izleme faaliyetlerinde bulunduğu, bunun karşılığında da . Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'ya yönelik bilgi verdiği iddiaları doğru mudur? Türkiye yabancı ülke istihbarat örgütlerinin cirit attığı bir ülke konumunda, kendi iç ve dış güvenliğini kontrol edemez bir durumdayken Rusya ve Ukrayna gibi devletler hakkında ABD adına casusluk yapmasının nedeni nedir? Bu ülkeler hakkında bilgiler hangi amaçla, hangi kurum tarafından elde edilmiştir? Bu bilgiler nelerdir? Elde edilen bilgiler ABD’ye verilirken hükümet olarak bilginiz var mıdır? Bu güne kadar Türkiye içinde ve yabancı ülkelerde bulunan elçiliklerimizde faaliyet gösteren yabancı devlet istihbarat birimlerinin faaliyetleri ile ilgili olarak ilgili Bakanlarınıza verdiğimiz soru önergelerinin cevaplandırılmamasının nedeni nedir? ABD ve Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesine tüm dünyayı ayağa kaldırarak gösterdiğiniz tepkiyi İngiltere içinde gösterecek misiniz?”