CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 49 polisin gözaltı süreleri dolmasına rağmen adliyede tutulmalarıyla ilgili "Bugün itibariyle soruşturma bitmiştir, yok hükmünde olan bir soruşturmadır. Hemen soruşturmayı yapanların hem de o soruşturma sürecini himaye edenlerin yasal ve siyasal olarak her anlamda sorumluluğu kaçınılmazdır." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Kart, yolsuzluk ve terörle mücadele eden polisleri hedef alan sahur operasyonu kapsamında mahkemeye sevk edilen 49 polis gözaltı süreleri dolmasına rağmen adliyede tutulmalarını değerlendirdi.

Aynı zamanda hukukçu kimliğiyle de tanınan Atilla Kart, Türkiye'nin hukuk devleti olmaktan çıktığını ifade etti. "Kanun devleti bile değiliz." diyen Kart, hükümetin, Başbakan'ın kanunsuz emir ve talimatları üzerine başlatılan bir soruşturma ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. İntikam ve husumet duygularıyla 17 Aralık'ın suçunu ortadan kaldırmak için bir soruşturma yapıldığını dile getiren Kart, bu şartlarda yapılan soruşturmanın 4 gün içinde bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Ama usule uygun yapılmadığının açık olduğunu ve CMK'nın çiğnenerek yapıldığını anlatan Kart, Başbakan ve Başbakan Yardımcısının açıklamalarına bakıldığında hükümetin doğrudan taraf olduğu, yönettiği bir soruşturma yürütüldüğünü söyledi.

Soruşturma 4 günde bitirilmediği için yok hükmünde bir soruşturma olduğunu belirten Kart, gözaltına alınan polislerden kimin suçlu kimin suçsuz olduğunun bilinemeyeceğini, isteklerinin ise o insanların hukuka uygun şekilde soruşturulması olduğunu kaydetti.

Ama bunun yapılmadığının açık ve aşikar olduğuna dikkat çeken Kart, "Artık bugün itibariyle soruşturma bitmiştir, yok hükmünde olan bir soruşturmadır. Hemen soruşturmayı yapanların hem de o soruşturma sürecini himaye edenlerin yasal ve siyasal olarak her anlamda sorumluluğu kaçınılmazdır. Bugün iktidar gücüyle bu belki engellenebilir ama bu sorumluktan kurtulamayacaklar." diye konuştu.

Bu yolla toplumda yeni bir ayrışma tohumlarının ekiliyor olduğunun altını çizen Kart, 2005-2006'da da ekildiğini belirterek hükümet eliyle bugün yeni tohumların, husumet, intikam ve ayrışmaya yönelik yeni tohumların ekiliyor olduğunu kaydetti.

Kart, Başbakan'ın kişisel ve kariyerini korumaya yönelik bu kampanyaya rağmen engin sağduyusuyla vatandaşların, toplumun tamamını kucaklayacak bir cumhurbaşkanı seçerek yeni bir dönemi başlatacaklarından emin olduğunu ifade etti.