CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Yargıtay’ın yarınki adli yıl açılış törenine katılmayacağı yönündeki açıklaması ile 'Çankaya Hükümeti'nin başı olduğunu ispat ettiğini söyledi.

Aytun Çıray, konuyu değerlendiren yazılı açıklamasında, “Başbakan’ın, Bakanlar Kurulu toplantısını gerekçe göstererek, bu toplantıya katılamayacağını bildirmesi, siyaseten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bağımsız hareket edemeyeceğinin canlı bir kanıtı olmuştur. Davutoğlu gölge başbakandır.” dedi.

Davutoğlu’nun, Yargıtay’a karşı almış olduğu bu tavrın, CHP’nin bu süreçteki haklılığını bir kez daha ortaya çıkardığına işaret eden Çıray, “Maalesef Davutoğlu, Yargıtay’a karşı almış olduğu bu tavrıyla 'Çankaya Hükümeti'nin başı olduğunu ispat etmiştir. Demek ki Davutoğlu için de kuvvetler ayrılığı prensibi, AKP’nin ve Erdoğan’ın hayalindeki ‘Yeni Türkiye’ zırvası için bir engeldir.” görüşünü savundu.

“ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR”

Recep Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra Baro Başkanı’nın konuşması halinde bu törene katılmayacağını açıklamasına CHP olarak tepki gösterdiklerini belirten Çıray, şöyle devam etti: "Erdoğan’ın bu tavrının siyasi demokratik geleneklere ve teamüllere uymadığını vurgulamıştık. Çünkü Erdoğan, bu tavrı ile hem yargıyı baskı altına alıyor hem de ‘kuvvetler ayrılığı prensibini’ saygısız bir şekilde tanımamış oluyordu. Neyse ki Yargıtay Başkanlar Kurulu, aldığı karar ile görüşlerini yargıya dikte etmeye çalışan Erdoğan’a bir ders vermişti. Ancak görüyoruz ki 62. Hükümet’in başı, tıpkı siyasi varisliğini üstlendiği Erdoğan gibi karşısında diz çökmeyen hukuk adamlarına karşı tavır alıyor. Davutoğlu, bu tavrıyla CHP’nin endişe ve eleştirilerinin haklılığını teyit ediyor. Adli Yıl Açılış Töreni’ne tıpkı Erdoğan gibi katılmayı reddediyor. Bağımsızlığını korumaya çalışan yargıya aba altından sopa göstereriyor. Asıl amaçları yargıya gözdağı vererek muhtemel yolsuzluk davalarının önünü kesmektir.”

"CHP BAĞIMSIZ YARGIYI SONUNA KADAR SAHİPLENECEKTİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, yarınki adli yıl açılış töreninde Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı prensibini büyük bir cesaretle korumaya çalıştığını ifade ederek, “CHP ve bu ülkede hukuk devletini savunan siyasi çevreler, Yargıtayımızı bu törenlerde yalnız bırakmayacaktır. Adli yıl açılış töreninde daha önce de ifade ettiğim gibi Yargıtay ve baro başkanlığı ev sahibidir. Politikacılar ise misafirdir. Bizler, CHP olarak Yargıtayımızın davetine icabet ederek, onları hukuk devletinin ilke ve argümanlarının ortaya konulduğu böyle önemli bir günde yalnız bırakmayacağız. İnanıyorum ki tıpkı CHP gibi diğer muhalefet partileri de bu törene katılarak, hem Yargıtay’ı hem de hukuk devletini sonuna kadar sahiplenmiş olacaktır.” diye ifade etti.