CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, fakir ailelere yapılan kömür yardımlarını Meclis'e taşıdı.

Kaplan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplandırması için TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş kamuoyuna, '2003 yılından itibaren her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan kararnameler gereğince, kurumumuz koordinatörlüğünde 2 milyon fakir aileye, 2 milyon ton kömür yardımı yapılıyor.' açıklamalarında bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Bakanlığın 2013 yılı bütçesinin TBMM Plân ve Bütçe Komisyonu'na sunuş metnindeki kitapçıkta da bu bilgilere yer verilmektedir."dedi.

Kaplan'ın yönelttiği sorular şöyle:
"1. Kömür yardımı yaptığınız 2003 yılından bugüne kadar kaç farklı aileye kömür yardımında bulundunuz. Aynı ailelere yıllar itibariyle üst üste kömür yardımında bulundunuz mu?
2. Kömür yardımı yaptığınız 2 milyon fakir ailenin illere göre dağılımı nasıldır?
3. Kömür yardımında bulunduğunuz ailelerin fakirlik durumunu neye göre belirliyorsunuz? Yani kömür dağıtma kriteriniz nedir? Fakir olduğunu tespit ettiğiniz ancak kömür yardımı yapamadığınız kaç aile vardır?
4. Bugüne kadar dağıtılan kömürün yıllara ve illere göre miktarı nedir?
5. Fakir ailelere dağıtılan bu kömürün cinsi nedir? Yakıt olarak kullanılacağına göre kalorisi hesaplanmış mıdır? Çevre kirliliği ve hava kirliliği açısından dağıtılan kömürün yakıt olarak kullanılmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alınmış mıdır?"