Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Ecz. Özgür Özel, Suriye’ye yapılan operasyonu değerlendirdi. Özel, “Suriye’de Türkiye’nin bir sınır ötesi operasyonunda olması kendi sınır güvenliği açısından ve kevgire dönmüş sınırdan içeriye gelen IŞİD militanları ve çeşitli terör örgüt mensuplarının Türkiye’ye geçmelerini engellemeleri açısından bir zorunluluk olduğu ifade ediliyor. Tabi bu hale gelene kadar CHP olarak bir kere daha haklı çıkmanın üzüntüsü ve yorgunluğu içerisindeyiz” dedi.
CHP olarak yıllardır Suriye politikasının hatalı olduğunu dile getirdiklerini kaydeden Milletvekili Özgür Özel, “Bu Suriye politikasının Türkiye’nin sınır güvenliğini ve iç güvenliğini tehdit eder hale geldiğini, dış politika hatalarının iç güvenliği tehdit edecek hatta Avrupa’nın ve dünyanın güvenliğini tehdit edecek bir noktaya geleceğini söyledik. AK Parti ile temel farklılığımız olan iki noktadan birinin milli eğitim politikaları, diğerinin de dış politika olarak söylemiştik. 180 derece dönmelisiniz bundan diyorduk. Bugünlerde başbakan ‘Yurt dışındaki düşmanlarımızı azaltıp, dostlarımız artıracağız’ diyor. Numan Kurtulmuş, ‘Başımıza ne geldiyse yanlış Suriye politikasından geldi’ diyor. Bir yandan önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu eleştiriyorlar, kötülüyorlar. Bu acaba yanlıştan dönüyorlar mı diye umut veriyor ama bakıyoruz Suriye’de taraf tutmamaları gerektiğini söylüyorduk, tuttukları tarafı değiştiriyorlardı. Düşman olarak belirledikleri düşmanı değiştiriyorlar. Oysa yapmaları gereken basit bir şey var. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olmak, Suriye’nin sınırlarına saygılı olmak, Suriye’nin içindeki bir takım cihatçı unsurları destekleyerek rejimi zor durumda düşürmeye çalışmamak. Yapılması gereken bu. Bugün Türkiye’yi düşünün. Türkiye içindeki bir takım terörist unsurlar komşularımız tarafından destekleniyor olsa buna nasıl tepki veririz? Suriye ile ilişkilerimiz bu boyutta. Maalesef gelinen noktada Türkiye Cumhuriyeti’nin yapması gereken Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı, Atatürk’ün bize vasiyet olarak bıraktığı ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesine uygun dış politika yapmaktır. Yurtta barış dünyada barış olursa akşamları rahat uyuruz. Çocuklarımız rahat uyur. Sabahleyin ’Metro patlayacak mı’, ’Bindiği otobüsün başına bir şey gelecek mi’, ’Gittiği maçta bir şey olacak mı’, ’Havaalanında bir şey olacak mı’ korkusundan insanlarımız bıktı” diye konuştu.
"Türkiye camdan bir evde oturuyor"
Türkiye’nin başkasının evinin camına taş atmaması gerektiğini vurgulayan Özel, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çünkü kendisi camdan bir evde oturuyor. Sen onun camına taş atarsan, o da senin camdan evine taş atıyor. Başımızı da bunlar geliyor. Sınırı geçen askerlerimize orada başarılar diliyoruz, ama sağ salim ülkemize dönmelerini istiyoruz. Bir daha şehit vermemeyi, Türkiye’nin kendi sınırını korumasını, Suriye’nin de sınır ve toprak bütünlüğüne saygılı bir dış politika izlemesi gerektiğini düşünüyoruz.”