TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri ve Avrupa Birliği (AB) Bakanlıklarının 2015 yılı bütçeleri görüşüldüğü sırada CHP’li milletvekili Müslim Sarı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında gerginlik yaşandı. Sarı’nın konuşması sırasında iki defa Bakan Çavuşoğlu’na, “Dinliyor musunuz sayın bakan?” diye sorması üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı. Bakan Çavuşoğlu’nun, "Dinliyoruz zaten. Söyledik. İki de bir dinliyor musunuz sayın bakan denmez çocuk mu var burada dinlediğimizi söyledik zaten. Öğretmenin öğrenciye söylediği gibi iki de bir dinliyor musunuz dinliyor musunuz? denmez ki.” Çıkışı üzerine Sarı, "Sayın Bakan size karşı bir saygısızlık içinde olmadığımı belirtmek isterim.” cevabını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri ve Avrupa Birliği (AB) Bakanlıklarının 2015 yılı bütçeleri görüşüldü. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun meşhur kitabı Stratejik Derinlik üzerine değerlendirmelerde bulundu. Stratejik Derinlik isimli kitabın Türkiye’nin dış politikasının başyapıtı olduğunu vurgulayan Sarı, “Türkiye bir ayağı Avrupa’da bir ayağı Asya’da olar aslında hem doğulu hem batılı bir yönüyle de ne doğulu ne batılı olan bir ülkedir. Aynı Rusya gibi. Rusya’nın da bu tür özellikleri var.” dedi.

Sarı konuşması sırasında Bakan Çavuşoğlu’na, "Sayın Bakanım dinliyor musunuz?"diye sordu. Bakan Çavuşoğlu’da "Evet" cevabını verdi. Konuşmasına devam eder Sarı, "Türkiye bu zor coğrafyada bir dış politika inşa etmelidir. Bu çok kolay bir şey değil." dedi.

Stratejik Derinlik kitabında sarf edilen düşüncelerini yeni olmadığını anlatan Sarı, "Davutoğlu’nun 2001’den sonra bunu yeniymiş gibi sunuyorsa da yeni değil. 1986’dan bu yana Yenişafak, Aksiyon,İzlenim, TÜSİAD’ın Çerçeve dergisi, İskenderpaşa Cemaati’nin İlim ve Sanat dergisi gibi çeşitli dergilerde 20’den fazla makalenin ele alınıp bir kitabın içinde gömüşmüş biçimi.tabiki yeni şeylerde var ancak yeni değil. Davutoğlu’nun bizim önümüze koyduğu perspektif yeni bir çerçeve değil. Bir iddia var bu masum bir iddia. İmparatorluk bakiyesi topraklar diyor. Bizim bir imparatorluğumuz var 5 deniz ülkesinde Adriyatik, Karadeniz, Akdeniz, Kızıldeniz diyor 5 deni ülkesiyle bağları olan imparatorluk kurmuş bu bölgeleri yönetmiş bu bölgelerle yakın bağ kurmuş bir devletiz.” şeklinde konuştu.

Konuşması sırasında tekrar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, "Sayın Bakan dinliyor musunuz? Size hitap ediyorum." demesi üzerine Çavuşoğlu, "Dinlemiyorum çünkü burası yeri değil.” cevabını verdi. Sarı, "Niye dinlemiyorsunuz? Sayın Bakan."sözüne Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımızla siz bu Stratejik Derinlik kitabını baş başa konuşursunuz. Dolayısıyla milletvekillerimizin soruları ile ilgili notlarıma bakıyorum." karşılığını verdi.

Müslim Sarı, "Sayın bakanın ben bunu dinlemiyorum demesi doğru değil." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Değerli konuşmacı iki de bir konuşmasının içinde dönüp dönüp dinliyor musunuz sayın bakan diyor. Kendisine biraz önce de dinliyorum dedim iki dakika sonra burada kendisinin konuşmasıyla ilgili notlar da var. Ona da bakıyorum iki de bir öğretmenin öğrencisine sorduğu gibi dinliyormusunuz sayın bakan diye sorulur mu? Dinlediğimi söyledim.” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Aşkın Türeli ise "Sayın Bakan bu konuştuğumuz şeyler hem bir entelektüel tartışma ve hem de Sayın Davutoğlu başbakan hükümetin politikalarını yönetiyor." demesi üzerine Çavuşoğlu, "Dinliyoruz zaten. Söyledik. İki de bir dinliyor musunuz sayın bakan denmez çocuk mu var burada dinlediğimizi söyledik zaten. Öğretmenin öğrenciye söylediği gibi iki de bir dinliyor musunuz dinliyor musunuz? denmez ki.” ifadelerini kullandı.

Sarı’nın, "Sizin üzerinizde öğretmen öğrenci ilişkisi kurma gibi bir durumum yok." demesi üzerine Çavuşoğlu, "O zaman bir problem yok." ifadelerini kullandı.

CHP’li Müslim Sarı, konuşmasının sonunda "Sayın Bakan size karşı bir saygısızlık içinde olmadığımı belirtmek isterim." dedi.