ANKARA (İHA) – CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, "Ülkemizde sanayi yatırımı yapabilecek onca alan varken, zeytinliklerin oldu bittiye getirilerek yok edilmesi bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür" dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP’li Mehmet Tüm, komisyonda bulunan sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanun tasarısını eleştirdi. Tüm, "Eğer bu tasarı kanunlaşırsa binlerce zeytin ağacı kesilme tehlikesi ile karşı karlıya kalacaktır. Bu tasarı hazırlanışı bakımından bile zeytinciliğe vurulmuş en büyük darbedir. Zeytincilik ile ilgili olarak 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu var. Bu kanunun yürütülmesinden sorumlu olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı by-pass edilmiştir. Sanayi Bakanlığının önerisi ile hazırlanan bu yasa tasarısı, zeytinciliği bitirme yasasıdır. Dünya standartlarına göre bir dekarda 3 zeytin ağacına bulunması, o alanın zeytinlik olması için yeterli bir alandır. Yine aynı kritere göre bir dekarlık alanda üst sınır olarak en fazla 15 zeytin ağacının bulunabileceği öngörülmüştür. Şimdi getirilen bu tasarı ile 15 ağaçtan az olanlar ’zeytinlik’ten çıkarılmaktadır. Bu uluslararası standartlar bakımından ve bizim üreticilerimiz açısından kabul edilebilecek bir durum değildir" dedi.

Tüm, doğal dengenin, bitki varlığının ve geleneksel besin kaynaklarının korunması gereğine işaret ederek, "Ülkemizde sanayi yatırımı yapabilecek onca alan varken, zeytinliklerin oldu bittiye getirilerek yok edilmesi bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Zeytin gibi dünya ile yarışabileceğimiz bir marka değerimizi yok etmek, rant uğruna birilerine peşkeş çekmek hiçbir iktidarın haddi değildir. Bu taslak kendi içinde bile birçok tutarsızlıkları olan, belli alanları birilerine peşkeş çekmek için alelacele hazırlanmış bir taslaktır. Bir taraftan zeytinlik alanlarda sanayi tesisleri yapılamaz derken, bu tasarı bakanlıklar izin verirse yapabilir diyerek bu izinleri valiliklere devreden korsan bir tasarıdır" diye konuştu.