Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in ‘Biz çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz’ sözleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Genelkurmay Başkanı'nın Milli Güvenlik Kurulu üyesi olduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Ayrıca Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da Genelkurmay Başkanı'nın yardımcısı olan Genelkurmay İkinci Başkanı mutlaka toplantıya katılır. Gerek MGK’da konuşulanlardan gerek terörle mücadele de konuşulanlardan gerek her hafta başbakanla ve cumhurbaşkanıyla konuşması, Genelkurmay Başkanı'nın haberi olmaması mümkün mü, haberi var. Bununla ilgili kanunu yeni çıkardık. Dolayısıyla, bu kanunun çıkması aşamasında hangi kelime çıksın hangi kelime yapsın, Genelkurmay Başkanlığımızın o sorulduğu tarihe bakın. Ya mutlaka, kanununun son durumunu görmedim anlamındadır. Yoksa, çözüm süreci konuşulan birşey, herkes söyledi.” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı ve Sanayi Müsteşarlığı bütçe görüşmelerine başlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe ile ilgili sunumu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Sunumun ardından milletvekillerini bütçe üzerine görüşlerine geçildi. Milletvekillerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz vekillerini sorularına cevap verdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yüzde 35’inin yani üçte birinin uzman personelden oluştuğunu belirten Yılmaz, “Uzman personelin yüzde 35’i subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş, jandarma hepsini üst üste koyduğumuzda 622 bin 939 tane personelimiz var. Gizlimiz saklımız yok. Eğer bir ordu 600 binse.” dedi. MHP’li Mehmet Günal, “Bir yere müdahale etmedikten sonra 1 milyon olsa ne yazar, 5 milyon olsa ne yazar.” diye çıkıştı.

"TÜRKİYE’NİN DE GİDECEĞİ NOKTA PROFESYONEL ORDUYA DOĞRU GİDECEKTİR"

Bunun üzerine Yılmaz, “Yani siz müdahale etmemizi mi istiyorsunuz. Onu söyleyin. Merak etmeyin 77 milyon memnun. Eğer Silahlı Kuvvetler'in sayısı 600 binse içinde 100 bin astsubay, 39 bin subay var. 23 bin uzman jandarma, uzman erbaş 56 bin, sözleşmeli erbaş 3 bin 600 toplam 219 bin. Demek ki 219 bin kişi yükümlü veya zorunlu vatani görevi olanların dışında bir her ay bunlara aylık ödüyoruz. Bunlar profesyonel 219 bin 798 üçte birini geçmişiz. Nüfus artış hızı böyle düşerse gençleri bulamazsak, hiç şüpheniz olmasın ki Türkiye’nin de gideceği nokta profesyonel orduya doğru gidecektir.” dedi.

Genelkurmay Başkanı’nın ‘çözüm sürecinden benim haberim yok’ demesi üzerine sorulan sorular üzerine Yılmaz şu değerlendirmeyi yaptı: “Genelkurmay Başkanımız Milli Güvenlik Kurulu üyesidir. Ayrıca Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da Genelkurmay Başkanı'nın yardımcısı olan Genelkurmay İkinci Başkanı mutlaka toplantıya katılır. Hem Jandarma Genel Komutanı katılır, Kara Kuvvetleri Komutanı katılır,Genelkurmay İkinci Başkanı katılır, talep üzerine ilgili kimseler de katılır. Dolayısıyla gerek MGK’da konuşulanlardan gerek terörle mücadele de konuşulanlardan gerek her hafta başbakanla ve cumhurbaşkanıyla konuşması, Genelkurmay Başkanı'nın haberi olmaması mümkün mü haberi var. Bu neden anlaşıldı ancak bunu şöyle anlamak lazım bana da bilgiler askeri bakanı olaraktan Genelkurmay Başkanlığımızdan müsteşarımda var. Her hafta gereken basında çıkan haberlerle veya bir olayla bilgi notu gönderilir kişiye özelde olabilir. Genelde bakanlığa gönderilir. İki kurum arasında bir engel yoktur. Benim bildiğimi Genelkurmay Başkanımızda bilir, Genelkurmay Başkanlığı'ndan bize gelen bilgilere göre de bizde biliriz. MGK’da ki konuşmalarda. Peki nedir bununla ilgili kanunu yeni çıkardık. Dolayısıyla bu kanunun çıkması aşamasında hangi kelime çıksın hangi kelime yapsın Genelkurmay Başkanlığımızın o sorulduğu tarihe bakın. Ya mutlaka kanununun son durumunu görmedim anlamındadır. Yoksa çözüm süreci konuşulan bir şey, herkes söyledi.”

Milletvekillerinin, “Genelkurmay Başkanı yol haritasını bilmediğini söylüyor.” Hatırlatması üzerine Yılmaz, “Güzel. Yol haritası henüz tamamlandı mı? Yol haritası henüz tamamlandı mı? İşte herkes belli bir aşamada yapacaklar, diğer arkadaşlarımızda diyorki detaylı olarak bizde bilelim diyorlar. Dolayısıyla ondan sonra bakanlar kurulu bununla ilgili kanun çıktıktan sonra bakanlar kurulu kararı ne zaman çıktı 1 Ekim diye düşünüyorum. Daha yeni bakanlar kurul. Komisyonlar kurulacak. Dolayısıyla dört başı mamur hiçbir eksiklik. Arkadaşlar 30 yıldır süren, 40 yıldır süren bir olay kimilerine göre çok daha fazla eskiden beri devam eden bir olay bu çatışmanın olduğu bir dönemde insanların önyargılarının gerçeğin önüne geçtiği bir durumda bunu birden bire bekleyemek mümkün değil.” açıklamasında bulundu.