Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yaptığı konuşmada, tüm terör maskelerinin arkasında aynı surat olduğunu belirterek, “PYD’nin de kökünü kazıyana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Gaziantep 15 Temmuz demokrasi Meydanı’nda düzenlenen Birlik Beraberlik ve Kardeşlik mitinginde on binlerce vatandaşa hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına “Şehitler kahramanlar, yiğitler diyarı Gaziantep. Kardeşliğin şehri Gaziantep” diyerek başladı. Gaziantep’e, kına gecesindeki bombalı terör saldırısında ölen 54 kişinin yakınlarına taziyede bulunmak amacıyla geldiğini belirten Erdoğan, “20 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep terörün en alçak yüzüne maruz kaldı. Terör 14 yaşında bir çocuğu, bir intihar bombacısı olarak kullanıp, Akdere Mahallesindeki bir kına gecesinde adeta kan akıttı, canlar aldı. Bu saldırıda 34’ü çocuk 54 vatandaşımız hayatını kaybetti. 44’ü çocuk, 94 vatandaşımız yaralandı” dedi.
“Halen kimliği tespit edilemeyen var”
Saldırıyı vahşet olarak niteleyen Erdoğan, halen saldırıda ölenlerden kimliği belirlenemeyenlerin olduğunu belirtti. Erdoğan, “Saldırı öylesine vahşiydi ki, halen kimliği tespit edilemeyen meftalarımız var. Bir kez daha o saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı yaralılara şifa diliyorum. Tüm Türkiye’nin tüm Gaziantep’in başı sağ olsun. Bir çocuğu kullanarak, çocukları bebekleri, masum insanları katledecek kadar gözü dönen bu hainler, akıttıkları kanda mutlaka boğulacaklardır” şeklindi konuştu.
İdam konusu
Erdoğan, darbe girişiminde bulunan FETÖ’cüler için gündeme gelen idam konusunun, tüm terör örgütlerini de kapsayacak şekilde önüne gelmesi halinde imzalayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletim, idam istiyor değil mi? Bunun kararını verecek merci TBMM’dir. Çünkü oradakiler, sizin vekilleriniz. Ve yasama organı. Sizin bu talebinizi, ben kendilerine ilettim, bugün yine iletiyorum. Bunu müzakere etmeliler, ondan sonra kararı vermeli. Karar önüme geldiğinde ben düşüncemi söylüyorum. Ben bu kararı onaylarım. Neden? Bir taraftan darbe girişiminde 241 evladımız şehit olacak. Burada 54, öbür tarafta 16, bu tür eylemler bunca insanımız öldürülecek. Öldürenler ellerini kollarını sallayarak gezecek veyahut cezaevlerinde beslenecek. Dünyanın büyük bir çoğunluğunda halen idam cezası vardır. Kara Avrupa’sı hariç. Türkiye terör eylemlerinin ve terör yöntemlerin hiç birine teslim olmamıştır, olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
“Ellerinde patlayacak bombanın pimini çektiklerini bilmeliler"
Erdoğan, terörle bu ülke insanına boyun eğdireceklerini düşünenlerin, ellerinde patlayan bombanın pimini çektiklerini bilmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, “Kına töreninde kan dökenler, bu şekilde Gazianteplilere baş eğdirebileceklerini sanıyorlarsa, çok yanılıyorlar. İşte Gaziantep burada, peki siz neredesiniz. Akdere ve Beybahçe mahalleleriyle burada. Vatan ve Güzel Vadi Mahalleriyle, Barak, Şirinveevler Türkmenler Mahalleriyle burada Düz Tepe, Cengiz Topel, Perilikaya Mahallesi ile şehirdeki Suriyeli misafirlerimizle burada. 20 Ağustos saldırısını yapanlar da ölümleri istismar edenler de sizlerden gerekli dersi aldılar. Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor. Terör örgütlerini kullanarak, bu ülkeyi, bu memleketi dize getirebileceklerini sananlar, yarın ellerinde patlayacak bombanın pimini çektirdiklerini bilmeliler” dedi.
Cerablus operasyonu
Cerablus’a düzenlenen Fırat Kalkanı operasyonuna da değinen Erdoğan, “Cerablus, ne oldu. Karkamış’ı rahatsız ettiler. Sürekli havan topları ile saldırdılar. Bir sabır, iki sabır, üç sabır, 4,5, 10 sabır. Sabır, sabır. Artık yetti, gereği yapılacak dedik. Şimdi işte buyurun, Cerablus boşaltıldı. Cerablus’un sahipleri Cerablus’a yerleşmeye başladı. Cerablus’a dönmek isteyenlere her türlü desteği yardımı vereceğiz. Artık herkes yerini bilecek. Özgür Suriye ordusuna her türlü desteği verdik. Onlar da gerekli operasyonu yaptılar” şeklinde konuştu.
Kurumlardaki FETÖ’cülere seslendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen devlet kurumlarında çalışan FETÖ’cülere de seslenerek, “Devletin tüm kurumlarında olanlara sesleniyorum. Pensilvanya’daki bu şarlatanın peşinden giden varsa, artık buradan kopun. Kopmadıysanız, milletime sesleniyorum. Bu şarlatanın peşinden gidenler varsa, karakollarımıza, savcılarımıza bildirin gereğini yapsınlar. Bunlarla birlikte yürümeyeceğiz. Vatanımıza, silahlı kuvvetlerimize, emniyet teşkilatımıza ihanet ettiler. Özel harekatımıza geldiler, bombaladılar, 53 yiğidimize kıydılar. Nasıl acımasızca F16’lar bomba yağdırdınız. Aynı şeyi Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yaptılar. 36 arkadaşımız yaralandı. 6’sı şehit oldu. Gaziantep’in adeta ikiz kardeşi olan hemen yanı başımızdaki Halep, 5 yıldır 7 düvelin saldırısı altında Ne Halep, ne Gaziantep 7 düvele boyun eğdi mi. Antepli gazilik unvanını anasının ak sütü gibi her seferinde helal ettiriyor” dedi.
“Onlar kaçacak, biz kovalayacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teröristler daha düne kadar sınırlarımızın ötesinden Karkamış’a taciz ediyorlardı. Şimdi de ordumuz onları kovalıyor. Güneye, batıya doğuya kaçıyorlar. Onlar kaçacak, biz kovalayacak. Bu devlet hiçbir şehidin, hiç bir gazisinin kanını yerde bırakmamıştır. Bırakmayacaktır. Devletimiz, tüm imkanları ile şehitlerimizin de gazilerimizin de yanındadır. Her türlü, madden manen desteğimizi vereceğiz. Öleni geri getiremeyiz, yürekleri düşen ateşi geri alamayız. Dökülen her damla kanın hesabını soruyoruz, sormaya devam edeceğiz. Terör örgütlerin, isimleri farklı da olsa, aynı yapıyı kullandıklarını biliyoruz. Eskiden bir asala vardı, ermeni terör örgütü. Diplomatlarımızı, savcılarımızı, güvenlik güçlerimizi, iş adamlarımızı öldüren birtakım örgütler, eylem yapmak için halen fırsat kolluyorlar. Bunların diğerinden farkı yok” diye konuştu.
“Tüm dünyayı arıyoruz, ya onlar ya biz diyoruz”
Erdoğan, terör örgütleri konusunda tüm dünyayı uyardığını belirterek, “Tüm dünyayı arıyoruz, bunlar konusunda uyarıyoruz, ya onlar ya biz diyoruz. DAİŞ, aziz dinimizin istismar ederek, vatandaşlarımızın kanını döküyor olsa bile eline geçen bir şey yok. Her gecenin sabahı olduğu gibi terör örgütlerinin tamamen biteceği günler de yakındır. Bu millet parmak ile sayılamayacağı gibi, kırmak ile tükenmez. İnancı uğrunda, davası uğrunda vatanı, bayrağı, ezanı uğrunda ölmek, bu millet için şereflerin en büyüğüdür. Bu millet bir ölürse, bin dirilen millettir” dedi.
“Biz bu terör maskelerinin arkasında aynı surat olduğunu biliyoruz”
Erdoğan, terör örgütlerinin Türkiye’de ve Ortadoğu’da faaliyet göstermesinin tesadüf olmadığını belirterek, “Bugün dünyanın en kanlı terör örgütlerinin aynı coğrafyada, bizim çevremizde faaliyet göstermesi, tesadüf değil. Bakıyorsunuz, birbirleri ile mücadele ediyor gibi gözüken bu örgütler, birbirleriyle mücadele değil, masumların kanını döküyor. Bu örgütlerle mücadele için gelen devletler de masumların kanının dökmekten başka bir şey yok. Bu örgütlere isim bulmaktan alfabe bile harf kalmadı. Bırakın bu sahte maskeleri. Biz hepsinin arkasında aynı surat olduğunu biliyoruz. Vazgeçin artık bu kirli oyunlardan. Siz önce dökülen masum kanlarının hesabını verin” dedi.
“Biz bu coğrafyada her türlü zorluğa dayanırız”
Erdoğan, “Bu kadar zulüm, dünyaya ağır gelir. Türk milleti olarak biz bin yıldır, kesintisiz mücadele ile yaşadığımız bu coğrafyada, her türlü zorluğa dayanırız. Ama çok iyi biliyoruz ki bölgeyi ve bu bölgede kana ateşe boğanlar, bu ateş kendilerine değdiğinde aynı dayanıklılığı gösteremezler” dedi.
Dünyaya terör çağrısını yineledi
Erdoğan, tüm dünyaya terör çağrısını yineleyerek, “Gelin bir an önce bölgemizi de, ülkemizi de dünyayı da bu terör belasından kurtaralım. Biz her zaman mücadeleye hazırız. Arzumuz, barıştan, huzurdan esenlikten yanadır. Bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Sınırlarımız içerisinde veya yakınında, hiçbir terör örgütünün faaliyetine asla müsamahamız yoktur. Olmayacaktır Bölücü örgütüne yönelik operasyonlarımız kesintisiz devam edecektir. DAİŞin Suriye ve Irak’tan temizlenmesi için yürütülen mücadeleye her türlü katkıyı vereceğiz. Cerablus’ta, Başika’da bunun için varız. Gerekirse, diğer bölgelerde de aynı şekilde sorumluluk üstlenmekten kaçınmayacağız” dedi.
PYD’nin de kökünü kazıyana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz”
Erdoğan, PYD terör örgütünün de kökünü kazıyana kadar, mücadelenin süreceğini belirtti. Erdoğan, “PYD denilen bölücü örgütünün Suriye kolu hususunda da aynı kararlılığa sahibiz. Bu terör örgütünün de kökünü kazıyana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Bilinmelidir ki 15 temmuz’da FETÖ’ye yol vermeyen bu milletin, diğer terör örgütleriyle mücadele konusundaki karlılığı da gücü de katlanarak artmıştır. Unutmayın, Allah’ın yardımı yakındır. Bu müjdeyi unutmayın. Üzerine üzerine, gideceğiz. Bu işi de Allah’ın izniyle milletçe halledeceğiz. Hiç endişeniz olmasın” dedi.
“Buradaki acı 78 milyonun acısı”
Gaziantep’teki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, konuşmasında, “PKK, DAİŞ, PYD hepsi maşa olarak kullanılan terör örgütleri, dışarıdan güç alarak bombalarla saldırdılar, Besna ve Nurettin’in düğününde 54 cana kıydılar. Acılarımızın hepimizin yüreğine düştü. Buradaki acı 78 milyonun acısı. Şehitlerimizin yanındayız. Emanetleri bizim emanetimiz. Onlara hep beraber sahip çıkacağız. Hiçbir terör örgütü emellerine ulaşamayacak. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece, Liderimiz Erdoğan’ın arkasında 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz. Türkiye’ye hep birlikte günlere daha fazla çalışarak taşıyacağız” dedi.
“Hedeflerimizi tutturacağız”
Daha sonra ise İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ismi anons edildi. Bakan Ala, konuşmak üzere platforma çıkarken, alandaki on binlerce kişi “şehitler ölmez” sloganları attı. Ala konuşmasında, “F16’ları tankları yer yüzene dar eden aziz milletim, aziz Gaziantepliler, Türkiye’nin önünün kesmek isteyenler başarılı olamayınca, bu kez terör örgütlerini maşa olarak kullanıp, bizim önümüze kesmeye çalışıyorlar. Allah’ın izniyle lider meydanlarda olunca, meydanlarda sizlerle milletimizle dolunca, biliniz ki bu memleketin önünü, hiçbir tuzak kesemeyecek. Ne kadar tuzak kurarsa kursunlar, ne kadar terör örgütünü bir araya getirirlerse, bu yürek, bu meydan sizler olduğu sürece bu ülkenin bu milletin yolu açıktır. Hedeflerimize sizlerin arkamızda durmasıyla varacağız, bu hedefleri de tutturacağız. İstikamet üzere, Allah’ın yardımı oldukça, doğru olanı sizler her zaman destekledikçe bu hedeflere varacağız. Böyle bir milletin ferdi olmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Terör asla başarılı olamayacak”
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, “Bugün birlik, beraberlik, kardeşliğimizin teminatı olan Cumhurbaşkanımız Gaziantep’teler. Bugün direnişin, dirilişin sembolü, cumhurbaşkanımız gazi şehirdeler. Hoş geldiniz. 15 Temmuz gecesi, burada çeyrek milyonu aşan hemşehrilerimizle birlikte demokrasimize, geleceğimize sahip çıktık. Hep birlikte başardık. Terör asla başarılı olamayacak. Gaziantep’te de hüsrana uğrayacak. Gaziantep üretmeye yatırıma devam edecek. Bir hafta önce buradaydık, bir terör eylemi vardı. Orada bu şehrin direncini, birlik ve beraberlik, kardeşlik ruhuna şahit olduk. Allah’ın izniyle bunların hepsini aşacağız. Hiç bir güç Türkiye’nin ilerlemesine engel olamayacak. Çünkü Türkiye’yi cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok daha ileriye taşıyacağız” şeklinde konuştu.