Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bazı hizmetler hakkında bilgi vererek, biometrik kimliklerin Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacağını söyledi. Ayrıca soyadını değiştirmek için mahkemeye gitme zorunluluğunun kaldırılacağını ve dilekçenin yeterli olacağını bildiren Davutoğlu, bir başka yeniliğin ise kayıp çocukların bulunmasında olduğunu aktardı. Davutoğlu, bir çocuk kaybolduğunda civardaki vatandaşlara bunun SMS'le bildirileceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı’nda bilgilendirme toplantısına katıldı. Toplantının ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ile basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, aldığı brifingin sadece güvenlik alanında olmadığını söyledi. Kaymakam ve valilerin eğitim imkanlarından, insan unsurunun geliştirilmesine kadar geniş çerçevede bilgi aldığını aktaran Davutoğlu, "Türkiye hem bu dinamik değişim sürecini yönetebilecek hem de uluslararası alanda etkin bir yönetimi ve yönetişimi, sadece tek taraflı yönetimi değil, halkla iletişim halinde süren ve sivil toplumu da içine alacak şekilde yönetişim imkanlarını kullanan bir yapıya dönüşmek durumunda.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda alınan bazı kararları da aktaran Davutoğlu, kaymakamların ve valilerin özellikle uluslararası alandaki uygulamaları da görmek üzere eğitim sonrası ve hizmetiçi eğitimleri anlamında takviye edilmesi ve ihtiyaçları neyse bunların karşılanması yönünde bir çalışma planı geliştirme kararı aldıklarını belirtti.

"MAHKEME OLMADAN SOYADI DEĞİŞTİRİLEBİLECEK, BİYOMETRİK KİMLİKLER ARALIK’TA "

Toplantıda ayrıca vatandaşa hizmet anlamında çok pratik ve onların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalarla ilgili de bilgi aldığını aktaran Başbakan Davutoğlu, bunların süratle devreye sokulmasına ilişkin talimat verdiğini anlattı. Davutoğlu, bunlardan bazılarını ise şöyle açıkladı: “Mesela soyadı değiştirme... Birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun bir sürecin parçasıyken yeni uygulamayla dilekçeyle soyadı değişimi mümkün olabilecek. Birçok soyadları vaktinde verilmiş ama vatandaşlarımız açısından ve sosyal kültürel etki bakımından değiştirme zarureti olan soyadları var. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak, dilekçeyle soyadı değiştirilecek. Doğum, ölüm, adres değişiklikleri elektronik ortamda yapılabilecek. Doğum için dahi ne kadar bürokratik uygulamaların olduğu hepimizin malumu. Yeni kimlikler ki son derece kullanışlı, elektronik, biometrik özellikleri de taşıyan kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak. Yerinde ifade imkanıyla vatandaşlarımızın ifade vermek gibi, karakola gidilip böyle zorlu bir sürecin dışına çıkıp ifadelerin normal bir sosyal sorumluluk içinde alınabileceği ortamlar sağlanacak."

Bakanlık tarafından, kaybolan çocuklara yönelik yapılacak uygulamaya ilişkin de bilgi veren Davutoğlu, “SMS mesajıyla İçişleri Bakanlığımız, diyelim bir bölgede, bir çocuk kaybolmuşsa bütün eşkaliyle, özellikleriyle elektronik ortamda, o bölgedeki bütün telefon sahibi kişilere iletilecek. Eskiden olduğu gibi duvarlara, değişik yerlere 'bu çocuğu görmüşseniz bizi bulun'un ötesinde teknolojik imkanla anında bütün telefonlarda o resimler gözükecek ve bu tür durumlarda daha etkin görev yapma, müdahale etme imkanı olacak.” dedi.