Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de iki siyasi anlayış olduğunu ifade ederek, “Bizim bu ülkeyi küresel güç yapma iddiamız var. Diğerlerinin iftiraya dayalı bir yaklaşımı var." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kayseri’de yeni hizmete alınan 3 kilometrelik Talas tramvay hattı ve hal kompleksinin toplu açılış törenine katıldı. Burada vatandaşlara hitap eden Davutoğlu, “Erciyes’in çocukları, Anadolu’nun bekçileri, sizlere selam olsun.” dedi. Kayseri’nin Türkiye’nin Turgut Özal’dan sonra ilk sivil cumhurbaşkanını çıkardığını belirten Davutoğlu, “Siyasetimizin zirvesini de Erciyes ve Kayseri bağrından çıkardı. Özal’dan sonra ilk sivil cumhurbaşkanı da bu topraklarda gelip Çankaya’ya oturdu. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de ‘bu makam her zaman milletindir” demiştir. Kendisini Ahmet Amca'yı sevgiyle muhabbetle kucaklıyorum. Biraz önce konuştum, sizlere selamı var.” diye konuştu.

"EĞER KAYSERİLİLER KABUL EDERSE 21. YÜZYILIN DAVUT-EL KAYSERİSİ DE BENİM"
Sözlerini cumhurbaşkanılığı devir teslim töreniyle sürdüren Davutoğlu, şunları söyledi: “Yine Kayseri ve Türkiye’de tarihimizde ilk defa bir devlet başkanı diğer devlet başkanına kalbi muhabbetle görevi teslim etti. Hem 11. Cumhurbaşkanımıza hem sayın Recep Tayyip Erdoğan Kayseri meydanından selam olsun. Kardeşliğin ne demek olduğunu cümle aleme gösterdikleri için.”
Mevlana’nın hocası Seyyid Burhaneddin Hazretleri'nin türbesini ziyaret ettiğini anımsatan Başbakan, “Seyyid Burhaneddin Hazretleri de Kayseri’de. Buraya her gelişinde ona selam veririm. Mevlana'nın üstadı da bizim üstadımızdır. Onun bulunduğu mekan en az Konya kadar kutsal ve azizdir. İrfanın temsilcisi Davut-ul Kayseri de Kayseri’de ben eserleriyle onunda talebesiyim. Eğer Kayserililer kabul ederse 21. yüzyılın Davut-el Kayseri’si de benim. Onlardan aldığım ilhamla hep Kayserili olarak yaşayacağım, hizmet edeceğim. Onun için öncelikle buraya geldim. Hanımlarımızın zirve şahsiyeti de Gevher Hatun’da Kayserili. Mimarimizin zirvesi Mimar Sinan da buralı. Nereden bakarsanız bakın Kayseri zirve şahsiyetlerin mekanı.” dedi.
Şehircilikte Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi öven Davutoğlu, “Türkiye’de eğer bir belediyecilik olduyla Mehmet Özhaseki’nin büyük payı var. Hepimizin şehir ve cami mimarisi dendiğinde Mimar Sinan’ın yolundan yürümek boynumuzun borcu. O’nun eserlerini koruyup her yerde egemen kılacağız. Hepimiz bu zirve şahsiyetlerinden feyz alarak buralara geldik.” diye konuştu.

Bütün ilçeleri tek tek sayan Başbakan Davutoğlu, her ilçeye selam gönderdi. Mavi Marmara olayında şehit olan Kayserili Furkan Doğan’ı da unutmayan Davutoğlu, “Şehitlerimizin zirve ismi Filistin kahramanı Furkan Doğan’a da selam olsun ve Allah onu cennetiyle ödüllendirsin.” şeklinde konuştu.

AK Parti’nin Kayseri’de niçin güzel hizmetlere imza attığını soran Başbakan Davutoğlu, “Çünkü burası ile partimizin fikri bir. Kayserili özgüven sahibi, yılmaz, iddialı, az şeyle tatmin olmaz, vizyon sahibidir. Küçükken limon satmaya gönderin dünyada limon fabrikası kurmayı planlar, azla yetinmez, iddiasız olmaz. Onun için birçok Kayserili işadamı dünyaya meydan okuyor. Kayseri modeli bu. Erciyes Üniversitesi, rektörü ve senatosuyla, değerli bakanı ve milletvekileriyle gurur duyabilir. Kampüste her binanın üstünde bir hayırseverin ismi vardı. Ben de bir ilim adamı olarak Erciyes ünivesitesinde gördüklerim, yapılan hizmetler şunu ortaya koyuyor. Kayserili ister ilim alanında, siyasette olsun el ele verip her şeyi birlikte yapar. Erciyes üniversitesindeki imzaladığımız birçok proje hayırseverler tarafından yapılıyor. Şimdi bunların AK Parti ile ilişkisi budur. AK Parti de böyle. Bizden önce gerek siyaset ve normal hayatın diğer alanlarında yurtdışına çıkınca el pençe divan duran başbakanlar vardı. Özgüveni bizimle birlikte zirveye çıkardık. Hiçbir güç karşısında eğilmedik. 2011 yılında Gezi olayları, 17 Aralık komplosu ve Kobani bahanesiyle şehri talan edenler bu özgüvene saldırdı. Biz bunlara pabuç bırakır mıyız?” diye konuştu.

Türkiye’de iki siyasi anlayışın olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu şunları söyledi: “Bizim bu ülkeyi küresel güç yapma iddiamız var. Diğerlerinin iftiraya dayalı bir yaklaşımı var. Nasıl küçük yaşlarda bir Kayserili yaptığı işi zirveye taşıma hedefi varsa bizim de attığımız tohumu ulu çınar yapma hedefimiz var. Bu vizyonla, Enerji Bakanımız bütün enerji hatlarının Türkiye üzerinden geçmesini istiyor. Ulaştırma Bakanımızın vizyonu, ülkemizin her köşesini duble yollarla, hızlı tren ve hava alanlarıyla donatma vizyonudur. Bütün kıtaları Türkiye’ye bağlama vizyonudur. Dünyanın 7. büyük tarım ülkesiyiz, dünyanın 7. turizm ülkesiyiz. Biz de girdiğimiz her işte en iyi olmaya, Türkiye’yi her yerde birinci ligde temsil etmeye azmederek çıkıyoruz. Onlar ise tuzak kuruyor, bu ülkenin huzuruna, istikrarına darbe vurmaya çalışıyorlar. Gezi olaylarıyla, 17 Aralık'la bunu başaramadılar. Çünkü halk, ‘Bu ülkede sadece bu ülkenin çocuklarının sesi geçer’ dedi.”
Dünyanın neresinde olursa olsun her yerde hayır işlemenin ahlaki bir borç olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Kim ne derse desin bu yoldan ayrılmayacağız. Bugün Hicri yılbaşında biz ensarı ve muhaciri hatırlarsak, şimdi de Türkiye yetimlere, mazlumlara, gariplere ensarlık yapmaktan geri kalamazdık. Aşımızı, paylaştık. Bize de yakışan buydu. Allah bu milleti kimseye muhtaç yapmasın. Bize yardım etme gücü versin. Kılıçdaroğlu gibi ‘1,5 milyon Suriyeliye bu toprakları açmak zillettir’ dedirtmesin.” şeklinde konuştu.

Afyon’da yaşanan kazayla ilgli ide Davutoğlu, “Biraz önce acı bir haber aldık. Isparta’dan Eskişehir’e giden bir otobüs Afyon’da kaza yapmış, 8 ölü 25 yaralı var. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum.” dedi.

Ülkenin yükselişini kimsenin engelleyemeyeceğini belirten Davutoğlu şunları kaydetti: “Kim ne yaparsa bütün milletimizin güçlü ülkemizden feyz almasını engelleyemeyecek. Bu çerçevede Kayseri’ye iki önemli tesisi sunuyoruz. 34 kilometrelik 55 istasyonlu 115 milyon liraya mal oldu. Talas Raylı sistemi yeni yüzü olacak. Kayseri yeni sebze hali Kompleksinde de 118 dükkan ve 1000 kişi istihdam edilecek burada. 35 milyon Türk Lirası toplam maliyet bedeli.”

YERKÖY-KAYSERİ HIZLI TREN HATTINA KAZMAYI VURUYORUZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu Kayseri’ye müjdelerle geldiğin belirterek şöyle konuştu:“Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı için kazmayı vuracağız. Ben de Davut-el Kayseri olarak takip edeceğim. En kısa sürede hızlı trenin buraya gelmesini sağlayacağız. Kayseri üzerinden de Antalya hızlı tren hattı projesi hazırlanacak. Kayseri’yi ticaret merkezi ve lojistik merkezi yapacağız.”


Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, hizmete giren projelerde emeği geçenlere teşekkür etti. Kayseri’nin 6 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olduğunu belirten Yıldız, “Burası kazılarda ticaret senetleri ve gelin kaynana ilişkilerinin işlendiği tabletlerin çıktığı bir yer. Sayın Başbakanım Kayseri sizin Ankara’daki yükünüzü hafifletecek olan bir yerdir. Güzel bir idare ve şehir ortadadır. Büyük Türkiye’nin büyüyen şehrini burada görüyoruz. Bütün yönleriyle büyüne bir şehirdir. 4 üniversiteye sahip nadir illerimizdendir. Büyüyen Türkiye’nin bütün tehditlere, 6 ayda bir iktidara biçilen ömüre rağmen bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” dedi.

TÖRENE KATILANLAR

Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmaların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar ve bürokratlar açılışı yapılan tramvaya bindi. Vatman koltuğuna da Başbakan oturdu. Davutoğlu, yaklaşık 3 kilometrelik yolda tramvayı kullandı.