Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği mektubun kendisine gelmediğini söyledi. Mektubun içeriğinden çok üslubunu eleştiren Davutoğlu, "Ciddiyet içinde ve doğrudan iletmesini beklerdim." ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski'yi Başbakanlık merkez binada resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Gruevski'nin ilk misafir olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, ekonomik ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekti. Bölgesel konularda da yakın işbirliğinde olduklarını dile getiren Davutoğlu, akşamki yemekte bölgesel konuların ele alınacağını kaydetti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bank Asya ve bankalara ilişkin gönderdiği mektubun sorulması üzerine ise Davutoğlu, öyle bir mektup gelmediğini ifade etti. "Ciddiyet içinde ve doğrudan iletmesini beklerdim." diyen Davutoğlu, mektupta Cumhurbaşkanına yönelik kullanılan ifadelerin utanç verici olduğunu savundu. Görüş ayrılıklarının Cumhurbaşkanı makamına saygısızlık yapılmasını gerektirmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, bu metnin okunup dilinin kutuplaştırma ve provokasyon açısından incelemeye tabi tutulmasını istedi. Ülkenin yüzde 100'ünün Cumhurbaşkanına yönelik kullanılan üslubun Türk siyasetine yakışmayacağını belirten Davutoğlu, "Belki Kılıçdaroğlu'na yakışır ama ana muhalefet liderine yakışmaz." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nda bırakın Başbakan olmayı ana muhalefet lideri olma nezaketi olmadığını ileri süren Davutoğlu, mektupta bahsedilen 25 bankanın battığı dönemden ülkeyi çıkaranın ise AKP iktidarları olduğunu söyledi. Garantörün Türkiye Cumhuriyeti hükumeti olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, ülkeyi kriz varmış gibi göstermenin ihanet olduğunu ve bunun hesabını vermesi gerektiğini kaydetti.

"Kime neyi jurnalliyor. Ülkeyi zan altında bırakacak ifadeler sorumsuzluktur." diyen Davutoğlu, kuralların belli olduğunu ve bu kurallar nasıl işletilecekse işletileceğini ifade etti. Davutoğlu, ekonomik ve siyasal istikrarın teminatı hükümetleri olduğunu savundu.

Müslüman kardeşlerle ilgili bir soruya Davutoğlu, Türkiye'nin özgür, demokratik ve hukuk devleti olduğunu hatırlattı. Sakıncalı olmayan herkesin ülkeyi ziyaret edip kalabileceğini vurgulayan Davutoğlu, aksi durumlarda gerekli incelemelerin yapılacağını belirtti. Bu konuda herhangi bir siyasi veya dini tercihi gerekçe olarak görmediklerini dile getiren Davutoğlu, uluslararası açısından bir sakınca yoksa konuların o çerçevede değerlendirileceğini söyledi. Her müracaatın kendi içinde değerlendirilip karar verileceğini belirtti.

Tampon bölge kurulması ve güvenlik zirvesi konusundaki bir soruya Davutoğlu, olağanüstü gelişmeler sebebiyle bir takım toplantılar yapıldığını belirterek çözüm süreciyle ilgili de yarın toplanılacağını söyledi. Bugün Köşkteki toplantıda Cumhurbaşkanına bilgi sunulduğunu dile getiren Davutoğlu, tampon bölge veya herhangi bir kararın alınmadığını genel olarak atılması gereken adımların konuşulduğunu kaydetti. Gelişmeler karşısında her türlü senaryoya hazır olunması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, atılacak adımları sürekli bir şekilde istişare etmek ve gelişen şartları değerlendirmenin zorunlu olduğunu söyledi. Davutoğlu, ülkenin, halkın güvenliği, bölgenin huzuru için her türlü hazırlığı yapıp tedbiri alacağını söyledi.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de Davutoğlu'nu yeni görevinden dolayı tebrik etti. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi anlamında yapılması gereken çok şey olduğunu anlatan Gruevski, daha fazla yatırım talebinde bulundu. Eğitime çok önem verdiklerini belirten Gruevski, daha kolay iş bulunması için bunu yaptıklarını vurguladı. Türkiye'nin desteklerinin ülkeleri için önemli olduğunu belirten Gruevski, Makedonya hükümetlerinde bir de Türk bakan bulunduğunu ve katkılarının çok olduğunu ifade etti.

Makedonya'da Türkiye aleyhtarlığının yapıldığı bir tiyatro oyununa ilişkin soruya ise Gruevski, siyasiler olarak böyle durumların olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Üsküp'te Türk tiyatrosu inşaatının devam ettiğini dile getiren Gruevski, Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının evinin inşaatının devam ettiğini söyledi. Türk kültür evinin inşaatı içinde bir anlaşma yapıldığını ve onaydan geçtiğini anlatan Gruevski, bazı belediyelerde Türkçe'nin ikinci resmi dil olarak kullanıldığını ifade etti.