CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, polis okullarının kapatılarak yerine polis amiri yetiştirme merkezlerinin kurulması çalışmalarını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

36 yıldır hizmet veren Adana’daki Polis Yüksekokulu’nun ‘duvarı çatlak’ gibi gayri ciddi gerekçelerle öğrenci alınmayarak kapatılma kararını eleştiren CHP Milletvekili Demirçalı, "Polis okulları yerine sadece 8 ay eğitim verecek Polis Amiri Yetiştirme Merkezleri’nin evrensel hukuk ve insan hakları temelli eğitimler konusunda yetersiz kalacağını düşünmüyor musunuz?" diye sordu

Ali Demirçalı, 36 yıldır hizmet veren Adana Kemal Serhatlı Polis Meslek Yüksekokulu’nun gayri ciddi gerekçelerle kapatılması girişimini TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, şöyle dedi: "Hukuk devletlerinde emniyet teşkilatlarının görevi bireylerin hak ve özgürlüklerini ihlal etmeden, evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde toplumsal düzeni sağlamak olmalıdır. Bu ilke doğrultusunda çalışması gereken emniyet güçlerinin siyasallaştırılmasının sonuçları, polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden gençlerle geride bıraktığımız yılda bir kez daha acı bir şekilde tecrübe edilmiştir. Bu acı kayıplar sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Polisimiz destan yazdı’ ve ‘Emri ben verdim’ açıklamaları halen hafızalardadır. Polisin orantısız şiddet ile değil adalet tesisi ile ‘destan yazması’ için emniyet mensuplarının hak temeli eğitim almaları elzemdir. Bu noktada polis okullarının daha kapsamlı ve yoğun bir eğitim politikası benimsemesinin tartışılması gerekirken, bu okulların birer birer kapatılması tarafımızdan kuşkuyla karşılanmaktadır. Polis okullarının kapanacağı konusunda resmi bir açıklama olmamasına rağmen Adana örneğinde görüldüğü gibi ‘duvar çatlakları’ gibi gayri ciddi gerekçelerle öğrenci almaması ve sonrasında kapanması yönündeki karar polis okullarının yavaş yavaş kapatıldıklarını gözler önüne sermektedir."

Emniyet teşkilatında reform adı altında toplum düzeninin riske atıldığı iddialarına yazılı yanıt isteyen Demirçalı, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan yazılı cevap istediği sorular şöyle: "1-Kamuoyunda polis okulları yerine gelecek olduğu konuşulan ve sadece 1 akademik yılı (8 ay), eğitim verecek Polis Amiri Yetiştirme Merkezleri’nin evrensel hukuk ve insan hakları temelli eğitimler konusunda yetersiz kalacağını düşünmüyor musunuz?
2-Polis amirlerinin Güvenlik Bilimleri Fakültelerinde aldıkları 4 yıllık eğitim yerine Polis Amiri Yetiştirme Merkezlerinde alacakları 8 aylık eğitim ile düşecek eğitim kalitesinin polis şiddetini artıracağı yönündeki uzman görüşlerinin göz önünde bulundurulmasının sebebi nedir?

3-Kısa vadeli çıkarlar ve çekişmeler uğruna polis okullarını kapatmaya yönelik reform planları ile toplum düzenin riske atıldığı yönündeki iddialar tarafınızdan nasıl açıklanmaktadır?"