Dışişleri Bakanlığı, Danimarkalı yazar-tarihçi Lars Hedegaard'ın, 2013 Şubat ayında Kopenhag'daki evinde uğradığı silahlı saldırı girişiminin sanığı olan Lübnan asıllı, Danimarka uyruklu, 24.05.1987 doğumlu Basil Hassan’ın bu ülkeye iadesine ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in yazılı açıklamasında, 26.04.2014 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda tutuklanan Basil Hassan’ın Danimarka’ya iade sürecinin başlatıldığ ve bu çerçevede Maltepe 3 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edildiğine işaret etti. Bu aşamada, adı geçenin iadesinin mahkeme tarafından gerçekleştirilebilir olmasına karar verildiğini ancak, avukatının temyize başvurması sonucunda sürecin devam ettiğini ve Hassan’ın bu süreçte tahliye edildiğini belirten Dışişleri Sözcüsü Bilgiç, Basil Hassan’ın Türkiye’den çıkış yaptığına ilişkin resmi bir kayıt bulunmadığını vurguladı.

"SÜREÇLE İLGİLİ GELİŞMELER TARAFIMIZDAN TİTİZLİKLE TAKİP EDİLECEK"

Bilgiç, Danimarka makamlarının bu konuyla ilgili kaygı ve hassasiyetlerini üst düzeyde dile getirdiğine dikkat çekerek, Danimarka makamlarının bu yaklaşımının taraflarınca anlayışla karşılandığını söyledi. Adı geçenin serbest bırakılmasının yürütme erkinin tercihi olmayıp, yargı erki tarafından adli süreç içinde alınan bir karar olduğunu ifade eden Bilgiç, "Bu süreçle ilgili gelişmeler tarafımızdan titizlikle takip edilecek; Danimarkalı muhataplarımızla gerekli bilgilendirme, işbirliği ve eşgüdüm bu çerçevede sürdürülecektir." dedi.