Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Sivas'a geldi. Eski Madımak Otelini ziyaret eden İhsanoğlu, "Bin senedir bir arada yaşadıkça, kız alıp verdikçe, aynı sevinçleri ve üzüntüleri paylaştıkça bundan sonra da beraberiz ama böyle bir üzüntü istemiyoruz. Bir 2. Madımak ve Başbağlar istemiyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz. 3 gündür bayram yaşıyoruz, bundan sonra da bayramımız olsun, bilhassa da 10 Ağustos hepimizin bayramı olsun." dedi.

İhsanoğlu, programları kapsamında valiliği ziyaret etti. Vali Alim Barut tarafından karşılanan Ekmeleddin İhsanoğlu, şeref defterini imzaladı. Barut'tan Sivas ile ilgili bilgi alan İhsanoğlu, Sivas’a geldiği için mutlu olduğunu dile getirdi.

Valilik ziyareti sonrası yürüyerek Sivas Bilim ve Kültür Merkezi'ne (eski Madımak Oteli) geçen İhsanoğlu, karanfil bıraktıktan sonra Sivas ve Başbağlar olayları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

'BİRLİK BERABERLİĞE SİVAS MEYDANI ÖRNEK'

"Sivas olayları sırasında 33 insanımızı kaybettik, zulme ve mağduriyete uğradılar ve canlarını feda ettiler. 3 gün sonra çok uzak bir mesafede değil Erzincan’da Başbağlar’da yine 33 evladımızı kaybettik." diyen İhsanoğlu, şöyle devam etti: "Burada ve orda kaybettiğimiz 33 canını niye kaybediyoruz. Bu karanlık emellerin birliğimizi, beraberliğimizi bölmek istediğini gösteriyor. Biz bunlardan gerekli dersleri almalıyız. Türk milleti bu olgunluğu göstermiştir. Biz ister Madımak'ta olsun ister Başbağlar’da olsun gerekli ibretleri çıkaracağız. Şimdi şu mevcut tabloya bakınız ve burada hangi partilerin var olduğunu görünüz. CHP, BBP eski Belediye Başkanı, MHP burada Madımak’ın önünde. Bu kolay bir iş değil. Türkiye birlik ve beraber olma kararı verdi. İşte Madımak'ta bunun en güzel tezahürü. Burada partilerimiz var. Türkiye cepheleşmek ve zıtlaşmak istemiyor. Şen şusun busun yok öyle bir şey. Hepimiz Türk vatandaşıyız, laiklik prensibine hepimiz sımsıkı. Ben Sünni olayım, Alevi olayım bu benim bileceğim bir iş. Biz bu topraklarda bir ve beraberiz. İşte Cumhuriyet meydanı, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet eserleri bir arada. Biz de burada bin seneden beri Türk milleti olarak beraber yaşıyoruz. Bundan sonra da binlerce sene beraberce yaşayacağız. Burası dünyanın en eski merkezlerinden bir tanesi. Bin senedir bir arada yaşadıkça, kız alıp verdikçe, aynı sevinçleri ve üzüntüleri paylaştıkça bundan sonra da beraberiz ama böyle bir üzüntü istemiyoruz. Bir 2. Madımak ve Başbağlar istemiyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz. 3 gündür bayram yaşıyoruz, bundan sonra da bayramımız olsun, bilhassa da 10 Ağustos hepimizin bayramı olsun."

'DDK’NIN TESPİTLERİ ÇOK DOĞRU'

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporuyla ilgili de konuşan İhsanoğlu, "Burada en başta yöneticilerin kusuru var. Ben o günlerde buraya gelen milletvekilleriyle konuştum. Meclis'te o zaman bir heyet oluştu. O heyete katılan çok farklı partiler hep birlikteydi. DDK’nın tespitlerine katılmamak mümkün değil. Ama şimdi gereğini yapmak lazım. Seçimlerden sonra biz bunun gereğini yapacağız." şeklinde konuştu.