Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması konusunda ‘jandarmanın siyasallaşacağı’ yönünde bir kaygısı bulunmadığını savundu. Yılmaz, “Geçmiş yılların tecrübesine dayanılarak yapılacak güvenlikle ilgili bir düzenlemenin hangi hususlarda, hangi hususlar dikkate alınırsa daha iyi olacağı konusunda ki bir yazılı görüşünü hem Sayın Başbakanımıza hem de bilgi olarak Milli Savunma Bakanlığımıza, bize göndermiştir. O ibare içinde hiçbir yerde öyle bir siyasete atıf yoktur.” dedi.

Bazı programlara katılmak üzere Bursa’ya gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaret etti. Heykel Valilik binasında gerçekleşen ziyarette konuşan Bakan İsmet Yılmaz, Bursa’nın kültür ve turizmde büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, kentin ilk gelişinden bu yana büyük değişim yaşadığını söyledi. İstanbul-İzmir Otoyolu bitip hızlı tren hayata geçtiğinde Bursa’nın mevcut konumundan çok daha iyi olacağını kaydeden Yılmaz, “Her gün sadece otoyol için 4 milyon dolar gibi bir para harcanıyor. İnşallah bu bittikten sora, Sabiha Gökçen Havaalanı, milyar dolarlık şu anda orası, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda, yani Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı. Yaklaşık mesafesi 80 kilometre olacak ve 45 dakikada ulaşacaksın. Dolayısıyla adete bu yolun yapılması ile birlikte Sabiha Gökçen Bursa’nın havalaanı durumuna gelecek.” diye konuştu.

JANDARMA'NIN İÇİŞLERİ'NE BAĞLANMASI

Bakan Yılmaz ziyarette gazetecilerin “Jandarma'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması konusunda Genelkurmay Başkanlığı’nın ‘jandarmanın siyasallaşacağı’ yönünde ki endişeleri basına yansıdı, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da cevapladı. Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığının Türkiye’de en disiplindi ve en iyi çalışan kurumlardan biri olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Güvenlikle ilgili önce biz hükümet olarak her konuda Genelkurmay Başkanlığımızın görüşünü alırız. Çünkü onlar, güvenlikle ilgili konuda uzman kuruluşlardan birisidir. Geçmiş yılların tecrübesine dayanılarak ta yapılacak güvenlikle ilgili bir düzenlemenin, hangi hususlarda, hangi hususlar dikkate alınırsa daha iyi olacağı konusunda ki bir yazılı görüşü hem Sayın Başbakanımıza, hem de bilgi olarak Milli Savunma Bakanlığımıza, bize göndermiştir. O ibare içinde hiçbir yerde öyle bir siyasete atıf yoktur. ‘Şu şu hususlar dikkate alınırsa daha iyi olur’ şeklinde diğer kanunları da dikkate alınarak bir çalışmayı sunmuştur. Oradaki siyasete tabi şey, oradaki negatif olarak algılanıyor, siyasete bağlı olmak demek, milletin iradesine uygun hareket etmek demektir. Türkiye’deki bütün yapılan, bütün kuruluşlar milletin iradesine zaten tabidir, istese de istemese de. Dolayısıyla da, Genelkurmay Başkanlığımızın yazmış olduğu yazının içeriğini bilen birisi olarak söylüyorum, böyle bir ibare yoktur. Basından bende takip ediyorum ki böyle bir anlam yükleniyor, olsa olsa budur diyerekten. Böyle bir durum yoktur. Teknik bir hususlarda itirazı var, itirazı demeyelim de, şu şu kanundaki bu hususlarda dikkate alınırsa ortaya çıkacak düzenleme çok daha iyi olur. Hükümet ne yapacak, Genelkurmay Başkanlığımızın da görüşünü aldıktan sonra, Bakanlar Kurulu'nda değerlendirecek ve ülkemiz için, milletimiz için en doğru, uygun ne ise onu koyacak”

GÜNEY SINIRIMIZDAKİ EŞKIYA

Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlarının geçmiş dönemde olmadığı kadar kendi görevlerini hakkıyla, bilinciyle yerine getirdiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Biliyorsunuz güneyimizde, güney sınırlarımızda bir eşkıya var, ülkemizin sınırlarında da olsa. Eğer o eşkıyayı Türkiye’ye saldırmaktan alıkoyan şey haritanın üzerinde ki çizgiler veya sınırlar değildir. Eşkıyayı zaten haritanın üzerindeki sınırlar veya çizgilerde tutmaz. Onu Türkiye’ye saldırmaktan alıkoyan şey Türkiye’nin gücüdür, caydırıcılık gücüdür. Bu caydırıcılık gücü de, eğer sesimiz böyle gür çıkabiliyorsa, çok net konuşabiliyorsak bu da hükümetimizin, milletimizin, devletimizin Silahlı Kuvvetlerine desteği ile silahlı kuvvetlerimizin bu gün dünyada en modern, en güçlü ve savaşa en hazır ordularından birisi olmasıdır. Dolayısı ile bu konuyla ilgili öyle bir açıklama yok, öyle yükleniyor, yapılanlar teknik bir hususlar dikkate alınırsa daha iyi olur şeklinde görüş açıklamasıdır. Hükümet tarafından değerlendirilecektir ve milletimiz için en hayırlı olan netice imzalanarak meclise sunulacaktır.”

Bakan İsmet Yılmaz, ‘Karışık coğrafyaya rağmen Savunma Bakanlığı'nın bütçesi azaltılırken, Milli Eğitim Bakanlığı gibi bakanlıkların bütçelerini artırıldığı şeklindeki’ soruya da şu cevabı verdi: “Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesi geçmiş yıllara göre çok büyük bir artış gösterdi. Ancak milli gelirdeki üç kat artış oranında Milli Savunma Bakanlığı bütçesinde üç kat artış oldu mu derseniz ‘hayır olmadı’ derim. Ancak biz şunu söylüyoruz; Milli Eğitim'e yapılan yatırım Silahlı Kuvvetler'in kendisine yapılan bizzat yatırımdır. Daha iyi eğitilmiş, nitelikli insanların silahlı kuvvetlere gelmesi güçtür destektir. Sağlığa yapılan yatırım silahlı kuvvetlerine yapılan yatırım sayılır. Çünkü sağlıklı bireyler, sağlıklı Mehmetçik gelecek. Dolayısıyla eğitim ve sağlığa yapılan yatırım aynı zamanda silahlı kuvvetlere yapılan yatırımdır.”

Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili soruya da şöyle cevap verdi: “Herkesin görüşü alınır ama son sözü nihai sözü Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu karar verir. En son ne söyledi Sayın Başbakanımız; yani muhakkak ki toplumda böyle bir talep var ve bu talebi siyasete taşımak istiyor ve dile getiriyor. Ancak Türkiye’nin de bu çevresinde ki bu koşullarda dikkate alınarak en iyi neticeyi sayın Başbakanımızın söylediğini ve bundan sonrada söyleyeceğini belirtmek isterim.”

İsmet Yılmaz, ayrıca Bursa’da kendi bakanlıklarına bağlı 100 dönüm üzerinde ki bir arazide de 400 yataklı kadın ve çocuk hastanesi yapılması hususunda Sağlık Bakanlığı ile mutabakata vardıklarını ve kendilerine protokolü gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Vali Münir Karaloğlu ise Bakan Yılmaz’ın Bursa’da bir takım incelemelerde bulunacağını belirterek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakan Yılmaz valiliğin ardından büyükşehir belediyesini ziyaret etti. Başkan Recep Altepe ziyaretin anısına Bakan Yılmaz'a kılıç hediye etti.