Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak ve Suriye'deki siyasi istikrarsızlık sebebiyle ihracatta bir miktar azalma yaşandığını söyledi. Türkiye sınırındaki kargaşaya rağmen Türk ekonomisinin anında uyum sağlayarak iyileşme trendine geçtiğini anlatan Canikli, "Böyle bir ortamda dahi ihracatını arttırabiliyorsa bu gerçekten Türk ekonomisinin, birçokların sandığından çok daha güçlü bir altyapıya kavuştuğunun işaretidir." dedi.

Bakan Canikli, ilk olarak Muğla Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Amir Çiçek ve diğer protokol üyeleri tarafından kapıda karşılanan Canikli, valilik şeref defterini imzaladı. Daha sonra makama geçerek, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Muğla'nın büyükşehir statüsü kazanması ile birlikte ciddi bir kaynak aktarımının söz konusu olduğunu belirten Canikli, "Geçiş döneminde birtakım sorunların yaşanması son derece doğaldır, çünkü ciddi anlamda radikal düzenleme. Türkiye'nin şehirleşmesi açısından tutun, hizmetlerin en ücra köşeye kadar götürülmesine kadar ciddi anlamda önemli bir adım. Yerinden yönetim etkinliğinin gerçek anlamda hayata geçirilmesi açısından bir fırsat sağlıyor. Tabii ki bu tür önemli dönüşümlerde geçiş sancısı mutlaka olur. Türkiye'nin dönüşümü devam ediyor. Hedefimiz muasır medeniyetler seviyesi olunca, hattâ onların da ötesinde belediyecilik, mahalli idareler, yerel yatırımlar olmak üzere her anlamda daha yapacağımız çok şey var. Belli bazı alanlarla dünyanın en gelişmiş ekonomileri ile yarışır hale geldik." diye konuştu.

Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmelerin ihracatta bir miktar azalmaya sebep olduğuna dikkat çeken Bakan Canikli, "Özelikle Irak'ta bu durum söz konusu. Bu da son derece doğaldır. Siyasi sıkıntıların olduğu bir ülkede ve onun da ötesinde yangın yerine dönen bir coğrafyada ticaret hacminin zayıflaması son derece doğaldır ama ilginç olan ve güzel olan şu, eylül ayı ve ağustos ayını buna dahil edebiliriz, Irak'a yaptığımız ihracatta ciddi bir kıpırdanma yaşandı. Ekim rakamlarından sonra bunun trend olup olmayacağı ortaya çıkacak. Bunun tekrardan artış trendine girdiğini düşünüyoruz. Bu olaylar başlamadan önce Irak'a 1 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz ki Irak ikinci büyük partnerimiz bu anlamda, ihracat potansiyelimiz itibariyle ikinci büyük pazarımız, eylül ayında 880 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Beklentimiz, ekim ve daha sonraki aylarda sıkıntının yaşanmadığı dönemdeki ihracat rakamlarına ulaşma yönünde." ifadelerini kullandı.

Bakan Canikli, bu tür durumlarda ihracatın çok büyük zararlar gördüğünü dile getirerek, "Aynı zamanda olumsuz yönde etkilenir. Bu rakamların tekrar artması, Türkiye ekonomisinin dinamik yapısının güçlü göstergelerinden bir tanesidir, çünkü ateş halen yanmaya devam ediyor. Ciddi siyasi istikrarsızlıkların her türlüsünü görmek mümkün. Hem Suriye’de hem Irak’ta hem de bölgemizde görmek mümkün. Bu aynı zamanda komşu ülkeler için de geçerli ama bunlara rağmen ekonomi, o ilk sıkıntıyı atlattıktan sonra bu yoğun kargaşanın yaşandığı ortamda dahi düzeltme, kendini yenileme ve uyum sağlama mekanizmasını devreye sokup sıkıntılı ortamda bile yine ticari hacmini arttırma imkanı sunabiliyor. Örneği nadir görülebilecek bir şeydir bu. Bütün kargaşaya, bütün sıkıntıya rağmen ekonomimiz anında uyum sağlıyor ve iyileşme olmamasına rağmen Türkiye ekonomisi bu itibarı sağlayabiliyorsa, böyle bir ortamda dahi ihracatını arttırabiliyorsa, ticari ilişkilerini geliştirebiliyorsa bu gerçekten Türk ekonomisinin, birçokların sandığından çok daha güçlü bir altyapıya kavuştuğunun işaretidir. Türkiye ekonomisi şu an bu yönüyle de test ediliyor. Birçok kriz geçirdik, kriz yaşandı. En son 2008-2009’da, dünyanın 1929 buhranından sonra yaşadığı en büyük global krizlerden bir tanesiydi. Orada da ekonomimiz ciddi bir yara almadan o süreci atlattı. Şimdi ikincisini yaşıyoruz. Etrafımızda bin 400 kilometrelik sınırımız olan iki ülkede tam anlamıyla asayiş kaybolmuş, inanılmaz bir kargaşa yaşanıyor. Buna rağmen Türkiye, buradaki gelişmesini sürdürebiliyor." dedi.

Bakan Nurettin Canikli, daha sonra valilikten ayrılarak AK Parti ekim ayı il danışma toplantısına katıldı.