CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, tezkerenin kendilerine geç gelmesine tepki gösterdi. Tekin, "Türk ordusu ne işgalci, ne de darbeci bir ordudur." dedi.

Meclis'te konuşan Tekin, tezkere konusunun Türkiye’nin çok önemli bir meselesinin konuşulduğu bir olay olduğunu ifade etti. "Bu tezkere 9’a 5 kala ana muhalefete ve muhalefete verilmesi hem Parlamentoya, hem de ana muhalefet olarak kendimize saygısızlık olarak kabul ederiz." diyen Tekin, şöyle devam etti: "Geçmiş dönemlere baktığımızda buna 1 Mart tezkeresi de dahil olmak üzere çok ciddi meselelerle ilgili ana muhalefete ve muhalefete bilgi verilir. Bu bilgi akışlarının hiç birisi olmadı. Ne zaman görüyoruz. Gazetecinin görebildiği kadar görebiliyoruz. Siz hangi saatte gördüyseniz bizde o saatte gördük. Kaldı ki bu daha önce bizde olması gerekiyordu. AKP’nin bu güne kadar alışkanlıklarının devamıdır. Bu Parlamentoya saygısızlıktır. Sayın Cemil Çiçek’i göreve davet ediyoruz."

AKP’nin bir başka alışkanlığının torba yasadan kalma, bir torba tezkere geldiğini vurgulayan Tekin, hiçbir netliği olmayan tezkerenin 1 Mart tezkeresinden daha ağır, anlaşılmayan bir tezkere olduğunu söyledi. Tekin, "CHP olarak sayın Genel Başkanımız, dış politika uzmanlarımız ve arkadaşlarımız müzakere ediyorlar. Müzakere sonucu CHP olarak kararımızı vereceğiz. Ama herkesin bilmesi gereken anlaşılmayan ve sorunlu bir tezkere olduğunu kabul etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Güvenli bölgeye yönelik bir soruya ise Tekin, "BM’nin aldığı kararlara elbette evet deriz. Ama burada da bir netlik yok. Geçmiş döneme baktığımızda 1 Mart tezkeresinde bütün uluslar arası hukuka uygun hazırlanmıştı. Burada uluslararası hukuka uygun madde de yok. O yüzden buna torba tezkere diyoruz." şeklinde konuştu.

İtiraz gerekçesinin sorulması üzerine de Tekin, "İtiraz gerekçemiz, Türk ordusu ne işgalci, ne de darbeci bir ordudur. Biz 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesini sonuna kadar savunan bir siyasi partiyiz." ifadelerini kullandı.

Tezkerenin kapalı oturumda görüşülmesine ilişkin bir soruya Tekin, "Neyi konuşacağız kapalı toplantıda. Eğer iktidarın ciddiyeti olsaydı ana muhalefeti 1 hafta önce bu meselelerle ilgili bilgi verirdi. Bu kadar ciddiyetsizlik içerisinde siz kapalıda açıkta yapsanız bir önemi yok." karşılığını verdi.