Irak Milli Güvenlik Kurulu, Anayasa mahkemesinin kararına rağmen 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu düzenleyen IKBY’li yetkililer hakkında Irak başsavcılığı nezdinde dava başlattı.

Irak Milli Güvenlik Kurulu, Irak Başbakanı Haydar al-Ibadi’nin başkanlığında Erbil’e karşı ilave tedbirler almak üzere toplandı. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, IKBY’ye ve referandum yapılan yerlere konulan uluslararası uçuş yasağının devamına karar verildi. Irak hükumeti, 25 Eylül’de Kürt bölgesel yönetiminin referandumu uygulayan yetkilileri yargılayacağını söylemişti. Bugünkü toplantıda ise referandumdan sorumlu olanların listesinin ellerinde bulunduğunu bunlara karşı hukuki işlem başlatacağını söyledi. Listede Mesut Barzani’nin isminin bulunup bulunmadığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan alınan tedbirler arasında Kürt hükumeti ve yurt dışındaki yetkililerinin banka hesaplarının, özellikle IKBY tarafından ihraç edilen petrolün gelirlerinin araştırılmasının devam etmesi bulunuyor. Türk ve İran hükumetlerinin bu konu ile ilgili olarak Bağdat’la işbirliği yapacağı kaydedildi.