CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

    30 Mart 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yerel Seçimleri İstanbul Kağıthane İlçesi Seçim Kurulu'nun incelediği 50 seçim sandığından 36’sında tahrifat tespit ettiğini ve savcılığa sahteciliğin tespiti ile ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli 5 savcı, soruşturmaları yürütmüş ve savcılar, tahrifat yapıldığı kesinleşen 36 sandıktan 22’sine dava açarken, 6 soruşturmaya takipsizlik vermiştir. Davalardan sadece bir tanesi olan 1057 nolu sandığın iddianamesinde, CHP’ye çıkan oyun listeye 4 diye yazılarak 80 oyun yazılmadığı, AKP’ye çıkan 141 oyun da listeye 221 olarak yazıldığı vurgulanmıştır. İlçe Seçim Kurulu’nun sandıklarla ilgili ihbarında, bu sandık için CHP’ye 80 oyun eklenmesi istenmiştir. 1033 nolu sandık için açılan davanın iddianamesinde ise CHP’ye 101 oy çıktığı, ancak tutanağa sadece 1 oy diye geçtiği, 100 oyun eksik yazıldığı vurgulanmıştır. Aynı sandıktaki, AKP oyları ise 91 olduğu halde tutanağa 191 olarak geçti. İddianamede, her sandık için ayrı ayrı alınmış bilirkişi raporları yer almıştır. Raporlarda, gözle görülür şekilde tahrifat yapıldığı, sandıktan çıkan oy rakamlarına karalama ve ilave suretiyle değiştirildiği ifade edilmiştir. 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Seçim sonuçlarını değiştirme veya seçim tutanaklarını sahte olarak düzenleme' suçlamasından 10 yıla kadar hapis cezası istenen sandık başkanlarından S.G. skandal bir ifade vermiştir. Sanık ifadesinde, İlçe Seçim Kurulu'na teslim etmeleri gereken evrakı partililere teslim ettiğini söylemiştir. Seçim günü aç, yorgun ve susuz olduğunu söyleyen S.G. ifadesinde, 'Ben o an şoke oldum. Çünkü kırmızı barkotlu düzenlemiş olduğumuz evrakı partili kişilerin diğer evrakı alması gerekirken bizim İlçe Seçim Kuruluna teslim etmemiz gereken evrakı aldığını o an öğrenmiş oldum.' demiştir."

    Bu bağlamda Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

    İddianamedeki seçim usulsüzlüğü kim tarafından nasıl gerçekleştirilmiştir? Konu ile ilgili bilginiz bulunmakta mıdır?

    İstanbul'un Kağıthane ilçesinde yaşanan seçim usulsüzlüğü ile ilgili olarak yaptırım uyguladığınız üyeniz bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise, bu üyeleriniz kimlerdir ve hangi cezaları almışlardır?

    İddianamede adı geçen S.G. sandık başkanından ilçe seçim kuruluna teslim edilmesi gereken evrakı alanlar AKP üyesi midir?

    İstanbul'un Kağıthane ilçesinde 36 sandıkta usulsüzlük yapılması tesadüf müdür? Tahrifatı yapanlar kimlerden güç almaktadır? İddialar ile ilgili Kağıthane İlçe yönetiminizde soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

    Kağıthane ilçesi seçmenlerinden ve CHP’den özür dilenecek midir?

    İlçe yöneticileriniz ve üyelerinize İstanbul'un Kağıthane ilçesindeki sandık görevlilerini, seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik talimatınız bulunduğu iddiası doğru mudur?