CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Umurbey’de açılan Celal Bayar Vakfı Kütüphanesi’nin, bakımsızlık ve kaynak yetersizliği nedeniyle kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı. Kaleli, 1970 yılında Celal Bayar’ın çabalarıyla Gemlik Umurbey’de kurulan kütüphanenin aylardır hizmet veremediğine dikkat çekti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi (PM) Sena Kaleli, Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın doğduğu Gemlik Umurbey'de bizzat kendisi tarafından açılan kütüphanenin, sessiz sedasız kapısına kilit vurulmasına tepki gösterdi. Kaleli, yazma eser, gazete, süreli yayın ve çok zengin fotoğraf koleksiyonuna sahip olduğu gibi, 20. yüzyıl Türkiye’sinin siyasi tarihi açısından da Türkiye’nin en zengin vakıf kütüphanelerinden biri konumundaki kütüphanenin bakımsızlık ve kaynak yetersizliği nedeniyle kapatılmasına tepki göstererek, konuyla ilgili Bakanlığa soru önergesi verdi.
Kaleli’nin Celal Bayar Vakıf Kütüphanesi’nin kapatılması ile ilgili Meclis’e sunduğu soru önergesinde, şu ifadeler yer alıyor: “Ülkemizin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın doğum yeri olan Gemlik Umurbey’de bizzat kendisinin açtığı kütüphanenin kapısına kilit vurulmuştur. Giderleri Celal Bayar Vakfı tarafından karşılanan kütüphanede 9 bini Celal Bayar’a ait olmak üzere 25 bin kitap bulunmaktadır. Kütüphane yazma eser, gazete, süreli yayın ve çok zengin fotoğraf koleksiyonuna sahip olduğu gibi 20. Yüzyıl Türkiye’sinin siyasi tarihi açısından da en zengin vakıf kütüphanelerinden biri konumundadır. Ancak gerekli tadilatlar yapılamadığı için tavanı akan, yer döşemeleri kalkan kütüphanenin kapısına bakımsızlıktan dolayı kilit vurulmuştur. Bu nedenle 1970’te Celal Bayar’ın çabalarıyla kurulan Kütüphane aylardır hizmet verememektedir. Bu bağlamda; Yakın dönem Türk tarihi ve siyasi yaşamı açısından ülkemizdeki en zengin vakıf kütüphanelerinden biri olan ve üçüncü Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın emaneti sayılan kütüphanenin bakım, onarım ve tadilatı için Bakanlık olarak bir girişimde bulunulacak mıdır? Kütüphane de bulunan kitap, fotoğraf, yazma eser, süreli yayın ve Türk Kurtuluş Savaşı dönemine ait nadide koleksiyonun korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde bir çabanız olacak mıdır?”