Manas heykeli açılış töreni ve Manas Destanı kitabının tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, "İstanbul’da Manas heykelinin yapılmış olması da fevkalade önemli ve anlamlıdır. Burada heykel kuru bir heykel olmaktan öte çok anlamlı bir birlikteliği, beraberliği oluşturacak, önemli bir nişane, önemli bir gösterge olacaktır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bugün Manas heykeli açılış töreni ve Manas Destanı kitabının Sütlüce Parkı’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına katıldı. Törene Kurtulmuş’un yanı sıra; Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ,Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan katıldı. Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, iki ülke arasında olan birlik ve beraberliğe vurgu yaptı.

Törende konuşan Bakan Kurtulmuş, “Birbirinden binlerce kilometre uzakta olan aslında aynı milletin mensubu olan iki devlerin insanını bu tören dolayısıyla bir araya getirmiş bulunuyoruz. Ortak geçmişimizi hatırlayarak ortak bir geleceği nasıl inşa edeceğimize dair fikirlerimizi de bir kere daha canlı bir şekilde bir araya getiriyoruz. Aramızda çok uzun mesafeler var ama buna rağmen kalplerimizi zihinlerimizi, gönüllerimizin birbirine çok yakın olduğunu ifade etmeye bile gerek yok. Esasında 10 yıllar boyunca aramıza bu mesafelerden daha başka görünmeyen duvarlar konuldu. Görünmeyen mesafeler oluştu. Bu mesafeler dolayısıyla Türkiye’nin ve Kırgızistan’ın hakları birbirine sanki yabancı halklar gibi birbirinden uzaklaştı. Şimdi aramıza giren bu görünmez duvarları kaldırdık ve inşallah bütün duvarları da kaldırarak daha ciddi bir şekilde kenetleneceğiz, ortak hedeflere doğru yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.

“2 ülke arasında fikir birliği vardır, çıkar birliği vardır, ortak hedefler vardır ve aramızda hiçbir problem yoktur”

Bakan Kurtulmuş, iki ülke arasında bir problemin olmadığını söyleyerek, “Dün, Ankara’da Sayın Başbakan Binali Yıldırım beyle Kırgızistan Başbakanımızın başkanlığında heyetler arası görüşmelerde gördük ki aslında 2 ülke arasında fikir birliği vardır, çıkar birliği vardır, ortak hedefler vardır ve aramızda hiçbir problem yoktur. Bunları tamamen geride bırakarak şimdi daha ortak daha canlı daha güçlü bir çalışma sürecinin içerisine giriyoruz. Ekonomi alanında, ticaret alanında, turizm alanında, eğitim alanında, kültür alanında, spor alanında her alanda bu çalışmalarımızı çok daha ileri götürerek iki halkın kardeşliğini pekiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Manas Destanı da dünya dilleri arasında yaşayan en önemli destanların başında gelir”

“Manas Bey bildiğiniz gibi sadece Kırgızların değil Tüklerin büyük atalarından birisidir” diyen Kurtulmuş, "Sadece savaş meydanlarının destanlarını yazan yazdıran önemli bir şahsiyetin olmasının ötesinde büyük bir yol gösterici rehber olarak milletine yol göstermiştir. Manas Destanı da dünya dilleri arasında yaşayan en önemli destanların başında gelir. Türk halklarına da büyük bir maneviyat büyük bir güç veren destandır. Onun için de İstanbul’da Manas heykelinin yapılmış olması da fevkalade önemli ve anlamlıdır. Burada heykel kuru bir heykel olmaktan öte çok anlamlı bir birlikteliği, beraberliği oluşturacak, önemli bir nişane, önemli bir gösterge olacaktır" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, "Kadim medeniyetler şehri İstanbul’a önemli bir kültür izi bırakmak üzere tarihe birlikte tanıklık etmekteyiz. Esasında tarihe bir kayıt düşüyoruz. Burada Manas Baba heykelinin varlığı tüm İstanbul’u ziyaret edenlerin yanı sıra bu kentte yaşayan herkes için bir farklı anlam taşıyacak. Kültür vadisi olarak düşündüğümüz Haliç sahilinde yer alması bir başka anlam taşımakta. Biz medeniyetler beşiği bu kentte kütlelerin tarihin çeyiz sandığı dediğimiz farklılıkların zenginliğini yaşayan bu şehirde dost ve kardeşlerimizin de burada izlerinin bulunması bize gurur vermekte. Manas Baba heykelini hatırlayanlar gelecek kuşaklara da bunu aktaracaklar" şeklinde konuştu.

“Manas Baba’nın İstanbul’da var oluşu da bizim için bir değer ifade etmektedir”

“Tarihte nice büyük izler bırakmış insanlar vardır” diyen Başkan Topbaş, "Kırgız halkı üzerindeki en büyük etki yapmış ve dünyaca çok daha iyi bilinen Manas Baba’nın İstanbul’da var oluşu da bizim için bir değer ifade etmektedir. Hemen karşımızda Kazak şairi Abdullah Tokay’ın heykeli var. Böylece bu vadide Türk dünyasının önemli izlerini taşıyacak ardışık olarak bir bölgeyi oluşturmaya çalışmaktayız. Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı ile birlikte başlatılan yoğun çalışmayla yanından geçilemeyen pislikten dolayı etrafında yaşamın artık sona ereceği bir dönemden bugün yeniden güzellikleriyle hem İstanbulluları hem ziyaretçilere bir faklı imkan veren Haliç ortaya çıktı. Kente Haliç’e yeni bir özellik getirmiş oluyoruz" dedi.