Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, KPSS’de ortaya çıkan usulsüzlüğün akademik kadrolar için düzenlenen yabancı dil sınavlarında da yaşanmış olabileceği yönündeki iddiaları TBMM’ye taşıdı.
MHP’li Karakaya, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; akademik kadrolar için yükseköğretim kurumlarında düzenlenen yabancı dil sınavlarının kasıtlı olarak zorlaştırıldığı yönündeki şikayetleri gündeme getirdi. Kendisine iletilen şikayetleri önergesinde yer veren Karakaya, “Yüksek lisans, doktora ve doçentlik başvurularında yabancı dil sınavındaki başarının temel ölçüt haline getirildiği belirtilmektedir. İlgili lisanda yabancı dil bilimcilerin dahi cevabını veremediği sorularla sınavdaki başarı oranının düştüğü, böylece genç akademik kadroların yükselme imkanı bulamadığı ve ülke bilim hayatına katkılarının kısıtlandığı öne sürülmektedir” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, önergesinde şu iddiaları paylaştı:
“Uluslararası hakemli dergilerde makaleleri yayınlanan bir akademisyenin yabancı dil sınavını geçemediği için kariyer kaybetmesinin izaha muhtaç bir durum olduğuna işaret edilirken, genç bilim adayı insanların geleceklerini olumsuz etkileyecek derecede yabancı dile orantısız bir değer atfedildiği savunulmaktadır. Bu durumun Türk akademik kadrolarına ve ülkemize bir yarar sağlamadığı da ayrıca ifade edilmektedir. KPSS sınavlarında olduğu gibi geçmişte akademik personelin girdiği merkezi yabancı dil sınavlarında da bazı usulsüzlüklerin yapılmış olabileceği, dil bilmeyen çok sayıda kişinin bu sınavlarda yüksek ya da geçerli puanlar aldıklarını gündeme getirmektedirler. Yabancı dil sınavlarının bilinçli olarak zorlaştırıldığı ve bu surette haksız, hukuksuz hatta ahlaki olmayan yollarla bazılarına akademik kadrolara atanmada rekabet avantajı sağladığı şikayetlerinde bulunmaktadırlar.”
Milletvekili Mevlüt Karakaya, önergesinde Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
“Bu ve benzeri şikayetler sizlere de ulaşmış mıdır? Ulaşmış ise konuyla ilgili yapılan bir inceleme, araştırma ve değerlendirme söz konusu mudur? Akademik alandaki çalışmaları ve yaptığı yayınlarıyla temayüz etmiş ancak şu ya da bu sebepten dolayı yabancı dil sınavlarında yeterli, geçerli puanı alamadığı için kariyerinde yükselmelerinin önü kapanmış olan akademik personel için bir kolaylık ya da düzenleme düşünüyor musunuz?”