Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Soma'da hayatını kaybeden maden şehitleri ve taşeron işçilerine yeni haklar kazandırmak amacıyla hazırlanan torba yasanın içinde vatandaşların aleyhine düzenlemeler bulunduğunu söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamayla, muhalefetin çağrısına kulak tıkayan hükümetin torba yasa ile vatandaşın aleyhine kanunları millete dayatmaya çalıştığını belirten Dedeoğlu, torba yasa ile mahkeme kararı olsa dahi kamu görevlilerinin eski görevlerine dönemeyeceğini ifade etti. Yeni düzenlemeyle 3 milyon memurun iş ve yargı güvencesinin ellerinden alındığına işaret eden Dedeoğlu, “17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun sonrası görevden alınan memurlar bu yasa sonrası, ellerinde mahkeme kararı dahi olsa eski görevlerine geri dönemeyeceklerdir.” dedi.

Demokratik ülkelerdeki yargı bağımsızlığına dikkat çeken Dedeoğlu, “Yargı kararları kesindir ve uygulanır niteliktedir. Kişiye ve kuruma göre yargı asla olmamalıdır. Hukukun üstünlüğü yerine, üstünlerin hukuku uygulanmak istenmektedir. Buradan hükümeti uyarıyoruz; Bu düzenleme hukuka da, insan haklarına da aykırı bir düzenlemedir. Hükümet bu düzenlemeden derhâl vazgeçmelidir. Memurların kazanılmış hakları kendilerine tekrar iade edilmelidir.” açıklamasında bulundu.

“MEMURLAR ENFLASYON ARTIŞINDAN FARK ALAMAMIŞTIR”

Memura verilen zam oranlarını değerlendiren Dedeoğlu, şöyle konuştu: “Ayrıca bu yıl hükümet tarafından seyyanen zam verilen memurlar, ilk defa bu ay enflasyon artışından fark alamamışlardır. Bunun suçu tamamen hükümete ve yandaş bir sendikaya aittir. Bu sendika, hükümet tarafından memurlara yapılan 123 liralık komik zamma imza atmıştır, yani günde 2 TL'ye tekabül etmektedir verilen zam. Memurların enflasyon artışından dolayı kayıpları çok büyüktür.”

Madenciler ve taşeron işçilerle ilgili yapılan düzenlemelerin beklentileri karşılamadığını dile getiren Dedeoğlu, Soma faciasında hayatını kaybeden ve emekli aylığı almaya hak kazanamayan işçilerin ailelerine maaş bağlanırken, diğer maden kazalarında hayatını kaybeden maden şehitlerinin kapsam dışı bırakıldığını aktardı.

Zonguldak Kozlu, Karadon, Edirne Keşan ve Balıkesir Dursunbey maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının bu düzenlemeden yararlanamadığını hatırlatan Dedeoğlu, “Yani, hükümet 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da hayatını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarına ölüm aylığı bağlarken, bir gün sonra 14 Mayıs 2014 tarihinde Zonguldak'ta hayatını kaybeden maden şehitlerimizin ailesini kapsam dışı bırakmıştır. Bunlarla beraber, Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Termik Santralinde göçük altında kalan 9 görev şehidimiz toprak altında yatmasına rağmen hâlâ onlara da bir görev şehitlik maaşı veyahut ek bir ödeme düşünülmemiş, kapsam dışı bırakılmıştır. Aynı coğrafya üzerinde yaşanan ve aynı kaderi paylaşan 2 acılı insan arasında böylesine 2 ayrı uygulama yapılması kabul edilir bir durum değildir. Bu tip uygulamalarla hükümet acıları paylaşmak bir yana, daha da artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.