CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma'da tarım ve hayvancılığın bitirildiğini ve ilçenin tamamen madene mahkum edildiğini ileri sürdü. Özel, maden faciasının ardından yeniden gündeme gelen ve 13 yıldır kurulması beklenen Soma Organize Sanayi Bölgesi'nin akıbetini, bir soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından cevaplanması talebiyle bir soru önergesi verdi.

Milletvekili Özel, “105 bin nüfuslu Soma ilçesinin en önemli geçim kaynağı madenciliktir. Son yıllarda bitirilen tarım ve hayvancılık nedeniyle Somalılar, adeta madene mecbur bırakılmıştır. Madencilerimiz maden politikaları yüzünden gece gündüz demeden çalışmaya mahkum edilmiş, Soma ise geçim sıkıntısı çeken vatandaşların madenlerde iş bulabilmek umuduyla göç ettiği bir bölge haline dönüşmüştür.” dedi. Soma'da madencilik dışında istihdam sahaları oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, "Özellikle 13 Mayıs faciasının ardından, Soma'nın tek istihdam alanı madencilik sektörünün dışında bir an önce alternatif istihdam seçeneklerinin oluşturulması gerektiği açıktır. Soma'nın kömüre bağlı ekonomisinin değişmesi ve yatırımlarda yalnız kalmaması için OSB kurulması ise son derece önemlidir." diye konuştu.

Özgür Özel, soru önergesinde şunları kaydetti: "Soma OSB'nin 13 yıldır kurulmamış olmasının nedeni nedir? Soma OSB'nin ne zaman kurulması planlanmaktadır? Bakanlığınız, OSB'nin kurulacağı bölgeyle ilgili olarak 'kamu yararı' kararı vermiş midir? Vermemişse ne zaman bu kararın verilmesi düşünülmektedir? Bugüne kadar bu kararın verilmemiş olmasının nedeni nedir? Soma OSB'nin kurulacağı bölge kim/kimlere aittir? Soma'ya önümüzdeki süreçte kömür dışında hangi yatırımların yapılması düşünülmektedir? Bunlar nelerdir? Soma'ya son 12 yılda enerji, kömür, maden yatırımlarının dışında hangi yatırımlar yapılmıştır? Bunlar nelerdir? Bugüne kadar yapılan her bir proje için ayrı ayrı olmak üzere bu projelerin toplam yatırım maliyeti ne kadardır? Bu yatırımlarla Soma'da kaç kişiye istihdam sağlanmıştır?"