Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 5-6 Eylül 2014 tarihlerinde yapılacak kurultay tartışmalarına milletvekilleri de katıldı. Veli Ağbaba, “CHP’nin genel başkan değişimi gibi bir ihtiyacı yoktur ve bunu Sayın Muharrem İnce de görecektir” diyerek İnce’ye tepkisini dile getirdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Milet Meclisi’nde (TBMM) basın mensuplarının sorularını cevapladı. Basın mensuplarının CHP Grup Başkanvekilliğinden istifa eden Muharrem İnce’nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na diktatör yakıştırmasına ilişkin sorusuna CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sayın Muharrem İnce’nin Sayın Genel Başkanı kast ettiğini sanmıyorum, eğer kastettiyse doğru bir yaklaşım değil. Çünkü yaklaşık 3,5 yıldır Genel Başkanımızın vekilliğini yapıyor, bu söz kendisini de bağlar. Doğru bir söz değil.” ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarının kurultay tartışmalarına ilişkin sorusuna ise Ağbaba, “Bu bir tasfiye kurultayı değil, bütünleşme kurultayı, büyüme kurultayı olacak. 2015 seçimlerinde partiye yeni heyecan verecek bir kurultay olacak. Bizim partimizde herkes aday olabilir. Ben tek adaylı bir kurultay olacağı görüşündeyim. Tek aday olabilir diyorum. Hem parti tabanında hem kamuoyunda yeni bir adaya ihtiyaç görülmüyor. Muharrem İnce’nin partimizden aday olması parti içi demokrasiyi gösterir. Böyle bir ihtiyaç olmadığını Sayın Muharrem İnce de görecektir. Partimizin genel başkan değişimi gibi bir ihtiyacı yoktur. Muharrem Bey önerebilir. Bizim tüzüğümüzün değişme koşulları bellidir. Siyasi partiler kanununa uyuyor mu, uymuyor mu? Parti tüzüğünün değişimi kurultayda konuşulur.” karşılığını verdi.

Salonun küçük olduğu iddiasına ilişkin ise Ağbaba, “Bu salonda yapılmasının sebebi, bu salonun diğer salonlardan çok daha güzel olmasıdır. Gelecek misafirlerin daha iyi ağırlanacağı düşüncesiyle yapıldı. Bunu anlamak mümkün değil. Bu salonun küçük olduğunu, seyirci alınmayacağını söylemek doğru değildir. Gelen herkes o kurultay salonuna alınacak. Seyirci alınmayacağının söylenmesi tamamen yalan” dedi.

Basın mensuplarının Lice olaylarına ilişkin sorduğu soruya ise Ağbaba, “Orada bir kişinin ölmesi kötü bir şey. Ona daha önceden müdahale edilmeliydi. Devlet orada bazı şeyleri izledikten sonra müdahale ediyor. Yaşanan olay doğru değil. Acaba orada Vali yok muydu, devletin, hükümetin haberi yok muydu? Bence bilinçli ve izinli yapıldı. Kamuoyu baskısı nedeniyle bunu yıkmak istiyorlar” cevabını verdi.

"BİZ DİKTATÖR NASIL OLUNUR BAŞBAKANDAN GÖRDÜK"

Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan diktatör yakıştırmasına tepki gösteren Özgür Özel ise, “Açıkçası Türkiye son zamanlarda bir diktatör tartışması yaşıyor ve çok acımasız bir diktatör tarafından yönetiliyor. Biz diktatör nasıl olunur Başbakandan gördük. CHP Genel Başkanı Türkiye’ye demokrat ve çoğulculuğa inanan bir yönetim nasıl olur onu gösteriyor. Başbakan’a erken seçim dendiğinde ‘benim kitabımda öyle şey yazmaz’ derken, imzaların toplanamadığı bir durumda ‘madem arkadaşların gönlünden geçmiş bir kurultay yapalım’ diyecek kadar demokrat davranıştaki bir genel başkanı bu yakıştırma yakışık almadı. Dönüp sorarlar o zaman sizde diktatör vekilliği mi yapıyorsunuz 3 seneden beri diye. Muharrem İnce partim için önemli bir değerdir. Adaylığı da kıymetlidir. Ancak bu yarışın sonunda sayın genel başkanın kurultaydan güçlenerek ve partisini güçlendirerek 2015 Haziranının Başbakanı olarak çıkacağını düşünüyorum.” dedi.