Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Risale-i Nur'ların telif hakkı konusunda şimdiye kadar bir sorun çıkmadığını belirterek, hükümet tarafından bazı çevrelerin bu metinleri basmasının engellenmeye çalışıldığını söyledi. İktidarın basımları kendi elinde tutmaya çalıştığını belirten Günay, bu girişimin hukuka ve telifi korumaya uygun olmadığının altını çizdi. Günay, Başbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde istifa etmese bile vekalet bırakması ya da izin kullanması gerektiğini bunun ona saygınlık kazandıracağını vurguladı

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Günay, Sivas olaylarına değinerek olayın asıl faillerinin hala bulunamadığına dikkat çekti. Olayı tek başına almanın yanlış olacağını vurgulayan Günay, o dönem 33 askerin şehit edildiğini ve Başbağlar hadisesinin gerçekleştiğini anlattı.

Birgün 'Türkiye demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti' olduğunda bütün bu olayların dosyalarının arşivin tozlu raflarından indirileceğini ve bir daha yaşanmaması için gerçeklerin ortaya çıkacağını dile getiren Günay, olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

"EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NU DESTEKLEDİĞİMİZİ YSK'YA BİLDİRDİK"

Cumhurbaşkanı seçimlerine değinen Günay, Başbakan ve partisi tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir teşekkürün esirgenmesini eleştirdi. Ekmeleddin İnsanoğlu'nun adaylığını kendisi ve bağımsız milletvekili Erdal Kalkan'ın desteklediklerini ve buna ilişkin bir yazıyı da Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderdiklerini anlatan Günay, Selahaddin Demirtaş'ın adaylığını da önemsediğini ifade etti.

Başbakan'ın adaylığı konusunda ise Günay, üç yıl önce olsaydı düşüncelerinin farklı olacağını ancak şimdi farklı düşüncelere sahip olduğunu ifade etti. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Günay, cumhurbaşkanı seçiminde kampanyanın adalet içinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı. "Devletin, iktidarın, kamunun bütün olanaklarını kullanır diğerlerinden bunu esirgerseniz bu adaletli olmaz." diyen Günay, gölge düşürülmemesi gerektiğini söyledi.

"BAŞBAKAN ETİK VE AHLAK BAKIMINDAN VEKALET VERİP İZNE ÇIKMALIDIR"

Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık'tan istifa etmesi konusunda hukuki zorlayıcı bir durum bulunmadığını dile getiren Günay, ama etik var ahlak bakımından böyle bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Bu yarışta Başbakan sıfatıyla yarışmak ile bir bilim adamı arasında yarışmak arasında ciddi eşitsizlikler olacağını belirten Günay, "İstifa etmese bile en azından bir arkadaşımıza vekaletini bırakabilir. Bu sürede en azından izin kullanabilir. Bu ona saygınlık kazandırır." dedi.

Erdoğan'ın Başbakanlık'tan ayrılmayacağına dair açıklamaların geldiğini dile getiren Günay, "Arkadaşlar hukuk ve etik kurallarını bir süredir çiğnemeyi zaten kendilerine yol ettiler." ifadelerini kullandı.

'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'yla ilgili bir soruya ise Günay, bir kaç maddelik yasa çıkartarak terör önlenebilseydi, barışın sürekli hale getirilmesi mümkün olsaydı o zaman sürekli yasa çıkarılacağını ifade etti.

"USTALIKLI BİR ALGI YÖNETİMİ YAPILIYOR"

"Burda bir algı yönetimi var." diyen Günay, hukuku biraz zorlayarak bazı kişileri hukuk koruması altına alan bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Gerisinin tamamen makyaj malzemesi olduğunu belirten Günay, bu tasarı ile muhalefet içinde kavgayı körükleme çabasının da amaçlandığının altını çizdi. Bu konuda muhalefeti de uyaran Günay, elbette demokratik direnç gösterilmesi gerektiğini ifade ederek ustalıklı bir algı yönetimi yapıldığını söyledi.

Risale-i Nurların basımının bakanlık dışında başkalarına yasaklanması girişimiyle ilgili bir soruya Günay, torba kanunun torbadan çıkıp çuvala, balyalara döndüğünü belirtti. Bunun torbanın amacına da aykırı olduğunu dile getiren Günay, Risale-i Nurları engelleme çabasının bir süredir olduğunu ifade etti.

Risale-i Nurların telif hakkı konusunda şimdiye kadar bir sorun çıkmadığını anlatan Günay, hükümet tarafından bazı çevrelerin bu metinleri basmasının engellenmeye çalışıldığını vurguladı. İktidarın basımları kendi elinde tutmaya çalıştığını belirten Günay, bu girişimin hukuka ve telifi korumaya uygun olmadığının altını çizdi.