Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, ambulans uçakların kuyruk numaralarında yer alan “GVS” harflerinin Menzil tarikatının işareti olduğu iddialarına yönelik, “Anayasaya, millete, devlete bağlılık dışında hiçbir adres bizim için bir bağlılık adresi olamaz. Görevi alan liyakat, ehliyet çizgisinde görev alır. Sağlık Bakanlığında da bütün işler bu esas üzerine yürür. Bunun dışında hiçbir şeye izin verilmez” dedi.

Sağlık Bakanı Demircan, sağlık muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Demircan, hemşire ve doktor açığına yönelik personel alımı hakkında, “2017’ye göre belli bir artış var ama 2018’de bütçe ölçeğinde çok büyük bir genişleme yok. Biz iki taraflı bütçeyi değerlendireceğiz. Birincisi; oluşan genişlemeyi önem sıralamasıyla en önemli konularımızı öne çekerek kullanacağız. Aynı zamanda tasarrufta yapacağız. Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmak zorundayız. İkincisi; personelde alım bütçede var. Personel açığımızı kapatmaya yönelik geçen seneye göre daha fazla alım olacak.”

Doktor açığının olduğunu belirterek, bu konuda yapılan çalışmaları aktaran Demircan, “Türkiye 5-6 yıl içerisinde pratisyen hekim açığını kapatacaktır. Aile hekimliğinde de noksanlığımız var ve onu da yavaş yavaş kapatıyoruz. Bizim önümüzdeki ikinci büyük açığımız uzman açığımız. 6 bin TUS sınavı için asistan kadrosunu 8 bine çıkarttık. Dün aldığımız kararla 2 bin eklendi. Bu hem üniversitelerimizi rahatlatacak hem de 5 yıl sonra uzman dönüş rakamları daha yüksek olacak. Bu sayı sorunu Türkiye’nin önünden pratisyen hekim noktasında 5 yılda giderek kalkacak, uzman hekim noktasında yan dalları da dahil edersek 10 yıl sonra bizim sorunumuz azalacak” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, 23 Haziran 2017 tarihinde 12 bin 500 personel alımı yapmış ve bu personeller için 9 bin 267’sinin güvenlik soruşturmasının tamamlandığı açıklanmıştı. Güvenlik soruşturması süren personellere yönelik açıklama yapan Bakan Demircan, “Güvenlik soruşturmasız atama yapılmıyor. Güvenlik soruşturması uzadı ve hızlandırdık. Gelenlerin atamalarını yaptık. Engel teşkil varsa yapamadık. 3 bin 300 kişinin daha güvenlik soruşturması gelmedi, bekliyoruz. Gelip de tekrar değerlendirilsin dediklerimiz var. Değerlendirme gelince son şekli verilecektir. İçlerinde bir kısmının tekrar değerlendirilmesi için geri gönderdik” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı

“Halk Sağlığı Günleri”nde sağlık personeli ile ilgili yeni bir düzenlemenin yapılacağı müjdesini paylaşan Bakan Demircan, sağlık çalışanlarının emeklilik ücretleri ve yıpranma payına yönelik, “Hekimlerin emeklilik ücretleri düşük. Bunda bir düzeltme için çalışmalarımız var. Mali konular olduğu için bütçe süreci içinde bunu çözeceğimize inanıyorum hem emeklilikteki artışın sağlanması hem de yıpranma payı konusunda. Sağlığın da kendi içerisinde zorluk dereceleri var. Bu konulardaki çalışmalarımız sürüyor. Bu müjdeyi vereceğiz ama olgunlaşmadığı için şu an bir şey diyemiyorum. Ciddi bir düzeyde bu çalışmanın sürdüğünü belirtmek isterim” dedi.

GVS harflerinin Menzil tarikatının işareti olduğu iddiaları

Sağlık Bakanlığının aldığı bazı araçların plakaları ile ambulans uçakların kuyruk numaralarında yer alan GVS harflerinin Menzil tarikatının işareti olduğu iddiaları ile Sağlık Bakanlığında FETÖ terör örgütüyle mücadelede son durum hakkında bilgi veren Demircan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“FETÖ, Türkiye’nin önem verdiği bir olay. Türkiye çok büyük bir tehlikeyi atlattı. Bu yapılarla mücadele etmek Türkiye’nin birinci önceliklerinden biridir. Bütün kurumlarda ne yapılıyorsa Sağlık Bakanlığında da o yapılıyor. Bundan kimsenin endişesi olmasın. O cemaat gitti bu cemaat geldi gibi bir değerlendirme. Devlette kurumlar hangi esaslar üzerine tesis edilir; Anayasaya, millete, devlete bağlılıktır. Bunun dışında hiçbir adres bizim için bir bağlılık adresi olamaz. Görevi alan liyakat, ehliyet çizgisinde görev alır. Sağlık Bakanlığında da bütün işler bu esas üzerine yürür. Bunun dışında hiçbir şeye izin verilmez. Her şeye bir şey yakıştırılabilir. Bir yerden bir harfe takılırsınız. Belgelenmemiş veya bilgiye dayanmayan yorumlarla bir şey söylersek yanlış olur.”

Her 100 doğumdan 53’ü sezaryen

Türkiye’de her 100 doğumdan 53’ünün sezaryen ile olduğuna dikkat çeken Demircan, “Malpraktis’ten korku ve cerrahi branşlardaki talep azlığı doğru bir tespit. Bunun düzenlemesi yapılmış ama yeterlilik noktasındaki sıkıntıyı gidermek lazım. Sigorta sistemini daha da geliştirebiliriz. Türkiye maalesef dünya ortalamasının çok üzerinde sezaryen uygulaması yapılan bir ülke, yüzde 53. Bunu da düzeltecek çalışmalar yapılıyor. Yaptırım veya ceza uygulanmadı bugüne kadar. Biz teşvik ediyoruz, yönlendiriyoruz, imkanlarını geliştirmek istiyoruz. Suda doğum merkezleri oluşturmaya çalışıyoruz. Hastanelerimizde bu istikamette bir çalışma başlattık. Hastanelerimizin ihtiyaç duyduğu sayıda doğum küvetleri ekleyerek doğumu daha kolaylaştıran bir sistem getirmeye çalışıyoruz. Doğum olacak ortam sakin bir ortam olmalıdır. Kendi odasında doğum yapacak şekilde yeni hastanelerimizde bir sistemi sağlıyoruz. Biz kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Ceza bir çözüm değildir. Sorunun sebeplerini ortadan kaldırmak ve hekimlerimizin işlerini kolaylaştırmak bize düşen görev. Bu alanı olumlu istikamette çözmek için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD ile yaşanan vize krizi

ABD ile yaşanan vize krizi sonucu Amerika’da tedavi gören Türk vatandaşların bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceği sorusu üzerine Demircan, “Böyle bir sürecin yaşanmış olması hoş bir şey değil. Bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız yeterli mesajları veriyorlar. Şu anda bir talep veya sıkıntıyla karşılaşmadık. Siyasi kısmını değerlendirmeye girmeyeceğim. Elbette Amerika’da tedavi gören insanımız var. Oradan buraya gelen de olacak. Vizelerin durdurulması hoş değil. Bunun iki tarafa da olumsuz etkileri olacaktır. Türkiye sağlık noktasında dışarıya çok fazla ihtiyaç duyacak noktada değil” ifadelerini kullandı.