CHP Ankara Milletvkeli Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya Şentepe Yenimahalle Teleferiği’nda yaşanan arızalar ile yolcuların ne kadar sure havada mahsur kaldığını sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Aylin Nazlıaka, güvenilir, ucuz ve günün her saati erişilebilir toplu taşımı hizmetinin anakent belediyelerinin öncelikli görevlerinden olduğuna işaret ederek, kent sakinlerinin toplu taşıma ilişkin memnuniyetinin bir belediyelerin başarısını gösteren en önemli göstergelerden biri olduğunu söyledi. CHP’li Nazlıaka, "Dünya başkentlerinin büyük bölümünde kentin geneline yayılmış metro ağı bulunurken, insan odaklı trafik planlamalarının ön plana alındığı görülmektedir. Bu başkentlerde toplu taşımın yüzde 70'lere varan bölümü raylı sistemle sağlanmaktadır. Başkent Ankara’da Sincan ve Çayyolu Metrosu hizmete alınmadan önce bu oranın yüzde 11’ler düzeyinde olduğu bilinmektedir. Bu rakam Ankara Büyükşehir Belediyesinin her alanda olduğu gibi ulaşımdaki başarısızlığının da önemli göstergelerinden biridir." dedi.

ANKARA'YI 20 YILDIR YÖNETEN ANLAYIŞ ANA ULAŞIM PLANI DAHİ YAPAMADI"

20 yılı aşkın bir süredir Ankara’yı yöneten anlayışın şehrin ana ulaşım planını dahi yapamadığını öne süren Nazlıaka, şöyle devam etti:
"Hazırlanmakta olan plan ise Ankaralılardan, konuyla ilgili meslek ve sivil toplum örgütlerinden saklanarak kapalı kapılar ardında çalışılmaktadır. Ankara’da trafik adeta bir çileye dönüşürken toplu taşımda büyük sıkıntı yaşanmaktadır. Ankaralı geç gelen otobüslere, gece 11’den sonra kentin büyük bölümüne verilmeyen otobüs hizmetine, tıklım tıklım otobüslerde yapılan yolculuklara Türkiye’nin en yüksek ücretini ödemektedir. Ankara artık ülkemize öncülük ettiği projeleri ve güzellikleriyle değil, sık sık kaza yapan belediye otobüsleriyle, arıza yapan metrosuylu, büyük tartışmalara ve gösterilere neden olan yol çalışmalarıyla gündeme gelmektedir."

Nazkıaka, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşımla ilgili çalışmalarından birisinin de teleferikle yolcu taşınma projesi olduğunu ifade ederek, "Kent ulaşım planına uygun olmayan, ben yaptım oldu mantığıyla milyonlarca lira harcanarak yapılan teleferik artık Ankara ulaşımındaki bir başka önemli sorun haline gelmiştir. Geçtiğimiz günlerde Yenimahalle Metro İstasyonu ile Şentepe arasında yolcu taşıyan teleferiğin arıza yapması sonucu yolcular bir saati aşkın süreyle havada asılı kalmışlardır. Korku filmlerini aratmayan bu kaza adeta yaklaşan bir facianın habercisi niteliğindedir. Bu teleferiği kullanan ve havada bir saat mahsur kalan vatandaşlarımız arasında kalp rahatsızlığı bulunanların ya da hamile olanların bulunması ihtimali göz önüne alındığında yaşanan arızanın ne kadar ciddi olduğu anlaşılacaktır." açıklamasını yaptı.

BAKAN ALA'YA TELEFERİK SORULARI

Nazlıaka bu bağlamda Bakan Efkan Ala’ya şu soruları yöneltti:
Şentepe Yenimahalle Teleferiği kaç liraya mal olmuştur? Yolcu taşıma kapasitesi nedir?
Teleferik hizmete alındığı tarihten bugüne kadar kaç kere arıza yapmıştır? Arıza süresi nedeniyle yolcular ne kadar havada mahsur kalmıştır? Arızaların bu kadar sık olmasının nedenleri nedir?
Arıza nedeniyle yolcuların bir saat havada asılı kalması riskli değil midir? Havada asılı kaldığı süre içerisinde değişik nedenlerle rahatsızlanan bir yolcuya tıbbi müdahale yapılamayacağı ortadadır. Ortaya çıkacak bir rahatsızlığın doğuracağı sonuçların ya da istenmeyen can kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?
Teleferik nedeniyle pek çok binanın değerinin düştüğü iddia edilmektedir. Bu vatandaşlarımızın zararı nasıl tazmin edilecektir?