Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, esnaf ve sanatkârların uzun zamandır içinde bulunduğu ekonomik açmazı eleştirerek, iktidarın bu konuda artık harekete geçmesini istedi. Piyasada uzun süredir artan bir durgunluk ve nakit sıkıntısı yaşandığını anlatan Tanrıkulu, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Tanrıkulu; “Kredi kartlarındaki taksit sınırlaması da esnaf ve sanatkârımızın satışlarını olumsuz etkilemiş, bununla beraber zaten rekabet eşitsizliği ile karşı karşıya olan esnaf ve sanatkârımızınsenet ve çeklerin ödenmediği bu süreçte satış ve ciroları da gün geçtikçe gerilemektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in son açıkladığı verilere göre; takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi endeksi 2010 yılından 2013 yılı sonuna kadar ancak yüzde 19 artarken, 2014 yılının Temmuz ayında ise 2013 yılı Temmuz ayına göre yüzde 2,3 artabilmiştir. Bu endekste gıda ve içecek sektörü perakende satış hacmi ise 2013 yılı Temmuz ayından 2014 Temmuz ayına kadar ancak yüzde 3,2 artmıştır.Ses ve görüntü cihazları, hırdavat, boya ve cam, elektrikli ev aletleri, mobilya v.b. sektörlerde ise bir önceki yıla göre satış hacimleri endekslerinde artış söz konusu değildir. Rakamlarda göstermektedir ki; esnaf ve sanatkârımızın satışları önceki yıla göre düşmüş ve içinde bulundukları girdabın göstergesi haline gelmiştir.” dedi.

TÜİK’in sektörel güven endekslerine göre perakende sektörünün üç aylık dönemde iş hacmi ve satışların artacağı beklentisi oluşturulduğunu ancak girişimci sayısının aksine azaldığını belirten Tanrıkulu, “Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu istatistiklerine göre ise, 2005 ile 2014'ün ilk 6 ayı arasında toplam 1 milyon 220 binin üzerinde esnaf ve sanatkâr konfederasyondan kaydını sildirmiş durumdadır. Bunların başında ise bakkallık, bayilik, lokantacılık, pazarcılık gibi esnaf grupları gelmektedir. Ayrıca maddî durumu iyi olmadığı için kaydını sildiremeyen binlerce esnafımız bulunmaktadır. Bu konuda İzmir’e baktığımızda; Ağustos 2014’te 424 adet esnaf kaydını sildirmiş, Ocak-Ağustos döneminde kaydını sildiren esnaf sayısı ise 4.455’e çıkmıştır. Esnaf ve sanatkârımızın ekonomik durumunu gözler önüne seren bir başka gösterge ise protestolu senet sayısıdır. Türkiye genelinde 2014 yılının ilk 7 ayında protesto edilen senet sayısı daha şimdiden 563 bini geçmiş, tutar olarak ise 4,2 milyar TL’ye ulaşmıştır. İzmir’de 2014 yılının ilk 7 ayında protesto edilen senet sayısı 24 bin 463’tür. 2013 yılı ilk 7 ayında bu rakam 24 bin 442’ydi. Tutar olarak baktığımızda ise; 2013 yılı ilk 7 ayında 280 milyon TL’lik protesto edilmiş senet bulunmaktayken, 2014 yılında bu rakam 283,3 milyon TL’ye çıkmıştır.”şeklinde konuştu.

Karşılıksız çek sayısının da arttığını belirten Tanrıkulu, “Tam bu noktada karşılıksız çek sayısındaki artış da dikkat çekmekte, bu bağlamda karşılıksız çek sayısının 2014 yılının ilk 7 ayında 367 bin 440’a yükseldiği görülmektedir.Döviz kurlarındaki oynaklık ve son zamanlardaki artış esnaf ve sanatkârımızı mağdur etmeye devam etmekte, söz konusu maliyet artışlarını satış fiyatlarına yansıtamayan esnafımız, her geçen gün zarar etmektedir. Maliye Bakanlığı verilerine göre İzmir, bu yılın ilk yarısında devlet kasasına 18,8 milyar lira vergi ödemiştir. Bu vergi ödemelerinde borcuna sadık kalan İzmirli esnaf ve sanatkârımızın payı büyüktür. Ancak buna karşın aynı dönemde İzmir’in devletten aldığı kaynak 4,6 milyar lirada kalmıştır. Piyasalardaki durgunluk ve ekonomi yönetimindeki başarısızlık yüzünden Türkiye genelinde 2003 yılında 9 milyon 305 bin olan icra dosya sayısı, 2013 yılında 21 milyon 838 bine yükselmiştir. İzmir’de sadece 2013 yılında açılan icra dosya sayısı 450 bin adettir ki, bu rakam 2012 yılında 430 bin adetti. Esnaf ve sanatkârımız borç içinde bankaların eline ve vicdanına terk edilmiş, birçoğunun bankalara olan borcundan dolayı malına el koyulmuş ve icradan satışa çıkarılmıştır. İcra kıskacındaki işletmelerin büyük bölümünü, 10’dan az kişi çalıştıran; yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 1 milyon TL’yi aşmayan mikro işletmeler oluşturmaktadır. Mayıs sonu itibariyle 169 bin 310 mikro işletmenin takibe düşmüş 3,5 milyar TL borcu bulunmaktadır.10-50 arasında işçi çalıştıran ve net satış hasılatı-mali bilançosu 8 milyonu aşmayan 133 bin 56 küçük işletme de toplam 2,9 milyar TL’lik borç nedeniyle icra takibindedir.50-250 işçi çalıştıran ve mali bilançosu 8-40 milyon lira arasında olan orta büyüklükteki 7 bin 837 işletmenin de toplam 3,2 milyar TL borcu bulunmaktadır. Takipteki ortalama borç miktarı; mikro işletmelerde 21 bin TL, küçük işletmelerde 88 bin TL, orta ölçeklilerde ise 411 bin TL düzeyindedir.Kiralık işyeri sayısındaki artışın hemen hemen her kesim tarafından gözlendiği ülkemizde, geçen yıl 73 fabrika icradan satışa çıkarken, bu yılın ilk yarısında sayı 95’e yükselmiştir. Satışa çıkarılan fabrikaların 10 tanesi de İzmir’de bulunmaktadır.Yine geçtiğimiz yıl 685 işyeri icradan satılıkken, bu yılın ilk yarısında bu rakam yüzde 32 artışla 906’ya yükselmiştir. Kısacası bankalar gayrimenkul zengini olurken, esnaf ve sanatkârımız her geçen gün daha da zor günler yaşamaktadır.”