CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin TBMM’de yapmak istediği basın toplantısında bazı gençlerin ellerindeki Che Guevara tişörtü nedeniyle polislerle gençler arasında tartışma yaşandı. Polis, Meclis içinde basın açıklaması yapılmasına izin vermedi.
TBMM Katip üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM’de Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Che Guevara ile ilgili sözlerine ilişkin bir grup gençle birlikte basın toplantısı düzenlemek istedi. Polis ekipleri gençleri ellerindeki Che Guevara baskılı tişörtlerle girmemeleri konusunda uyarınca tartışma yaşandı. Açıklamanın Meclis kampüsü dışında yapılmasını isteyen görevli polislerin Hakverdi ve gençleri basın toplantı salonuna almaması üzerine Hakverdi, basın açıklamasını Meclis basın kapısı önünde yapmak istedi. Tişörtleri almak isteyen polisleri ve gençleri sakinleştirmeye çalışan Hakverdi, “Tişörtleri giymedik. Bizim yanımızda duracaklar. Bende basın açıklaması yapacağım” dedi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın Guevara hakkında yaptığı açıklama ve Devrimci Liseliler ile ilgili bir açıklama yapmak istediklerini belirten Hakverdi, “Genç arkadaşların basın açıklaması yapması engellendi. Burada genç arkadaşların konuşması da engellendi" diye konuştu.
Hakverdi, Guevara ile büyüdüklerini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Che Guevara’ya katil diyenler önce kendilerine bir baksın. Bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden, 6. Filo’yu defetmeye çalışan arkadaşlarımıza karşı timler kuran kendileridir. Kimse Che Guevara’ya, hele hele Meclis Başkanımız hiç katil diyemez. Kendisinden özür bekliyoruz ama bu bir değil, beş değil, on değil. Çünkü Meclis Başkanı tarafsız bir yerde olması gereken başkan, Anayasa’dan laiklik çıkartılsın gibi bir açıklama yaptı, çok ciddi tepkiler aldı. Onun dışında açıklamaları oldu. Tarafsızlık sıfatına haiz değil, içinde bulundurmuyor. Solcular, Che’ye sahip çıkanlar hırsızlığa karşıdır, tecavüze karşıdır, hak yemezler ve bizim hiçbir kurumumuzda çocuğa tecavüz olmamıştır."
Gençlere yapılan muameleye ilişkin yasal işlem yapıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise Hakverdi, “Bugüne kadar bu uygulama hiç yapılmamıştır. Basın açıklaması yapmak isteyen ve dışarıdan gelen misafirlerime veya diğer milletvekillerinin misafirlerine hiç böyle bir uygulama olmamıştı. Bugün Che tişörtü giymek isteyen ve basın açıklamasına katılmak isteyen genç arkadaşlarımıza konu Meclis Başkanı olduğu için reva görüldü. Bu da çok büyük haksızlıktır” diye cevap verdi.