Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ’’Kardeş Afrika ülkelerinden terör yapılanmalarına karşı daha iyi bir mücadele için Türkiye ile daha çok işbirliği yapmalarını bekliyorum. Uluslararası bir tehdit olan FETÖ terör örgütünün bulunduğu ülkelere zarar vermeden gerekli önlemin alınması gerekmektedir’’ dedi.

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Türkiye - Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansına Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yanı sıra çok sayıda Afrika ülkelerinde görev yapan bakan ve çalışanlar katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz, ’’Türkiye- Afrika Eğitim Bakanları konferansımızda Türkiye’yle Afrika arasında ilişkileri geliştirmek istediğimiz alanlardan biridir. Bu konferansla amacımız Afrika ülkeleriyle ülkemiz arasında eğitim işbirliğinin geliştirilmesi, eğitim sistemimiz hakkında bilgi aktarılması ve uluslararası bir tehdit olan FETÖ terör örgütünün bulunduğu ülkelere zarar vermeden gerekli önlemin alınmasına yönelik görüş alışverişinde bulunmaktır. Yine ülkemizin eğitim alanında işbirliği kurumu olan Türkiye Maarif Vakfı ile bu alanda ne tür bir işbirliği yapabileceğimizin de tespit edilmesidir. Türkiye - Afrika Eğitim Bakanları Konferansını bu vesileyle önemsiyor, bir kez daha ülkelerini burada temsilen hazır bulunan tüm Eğitim Bakanlarına ve bakanlıkların değerli temsilcilerine teşekkür ediyorum. Siz olmasaydınız, bu toplantı olmazdı’’ şeklinde konuştu.

Terör örgütü FETÖ’yle mücadelede Afrikalı eğitimcilerden destek beklediğini vurgulayan Bakan Yılmaz, ’’ Yurt dışında yapacağımız eğitim faaliyetlerine rehberlik yapması amacıyla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Bu vakıf, yurt dışında açmayı planladığımız vakıflarla ilgili koordinasyonu sağlayacak. Vakfımız bu koordinasyonun yanında çok önemli bir görevi daha üstlenmiştir. Şahit olduğunuz gibi, ülkemiz 15 Temmuz günü çok büyük terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Adeta uçurumun kenarından döndü desek yeridir. FETÖ o gün içinden çıkmış olduğu toplumun üstüne kurşun yağdırdı. O gece vatandaşlarımız Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çağrısıyla sokaklara çıktı. Hakkına, hukukuna, demokrasisine sahip çıktı. Bundan sonrada bu terör örgütüne karşı Türkiye’nin mücadelesi devam edecektir. Ülkemizde FETÖ iltisaklı tüm kurumları kapattık. Afrika’da da bu terör örgütüyle bağlantısı olan yapılar bulunmaktadır. Bu yapılarında terör örgütüne finans kaynağı sağladığı da bilinmektedir. Kardeş Afrika ülkelerinden bu terör yapılanmalarına karşı daha iyi bir mücadele için Türkiye ile daha çok işbirliği yapmalarını bekliyorum. FETÖ okullarının kapatılmasını öğrencilerimizin ihtiyacı olan daha kaliteli ve fırsat eşitliğini sağlayan bir eğitiminde Türkiye Maarif Vakfı aracılığıyla karşılayabileceğimizi taahhüt ediyoruz. Maarif Vakfımız sizlerle birlikte çalışmak istemektedir. Türkiye Maarif Vakfı 15 Temmuzun hemen arkasından bazı Afrika ülkelerinde FETÖ okullarını devir aldı, bazı Afrika ülkelerinde yeni okullar açtı. Bazılarında ise görüşmeler halen devam etmektedir. Bu konuda da sizlerin desteğini bekliyorum’’ ifadelerini kullandı.

UNESCO Yürütme Kurulu Adaylığına ilişkin konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,’’ UNESCO ideallerine güçlü bir şekilde inanan Türkiye, Örgütün oynadığı önemli rolün daha da güçlenmesini amaçlamaktadır. Bu maksatla 2017-2021 dönemi yürütme kurulu üyeliği adaylığını açıklamıştır. UNESCO’da Afrika adına faaliyetler sürdürmek üzere 8 Kasım 2017 tarihinde seçimleri yapılacak olan Yürütme Kurulu Adaylığımıza destek vermenizi de bekliyoruz. Türkiye’nin seçimi Afrika’nın seçimi olacaktır’’ diye konuştu.